Plus Nederland voert statiegeld in op blikjes

Vanaf 31 december 2022 zullen Nederlanders 15 eurocent statiegeld moeten betalen op blikjes frisdrank, water of bier. Dat bedrag krijgen ze terug wanneer ze de blikjes inleveren. Eerder besliste Nederland al om statiegeld in te voeren op kleine plastic flessen.

Inès Aoun | 4 februari 2021
Blikje Statiegeld Nederland

De discussie over statiegeld op blikjes woedt al twintig jaar in Nederland. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven heeft de knoop nu definitief doorgehakt. Vorig jaar sprak Van Veldhoven nog met de producenten van blikjes af dat ze de maatregel niet zou invoeren als die er in de loop van 2021 in slaagden om het zwerfvuil te doen dalen met zeventig procent ten opzichte van 2016-2017. Maar al snel werd duidelijk dat het afgesproken doel niet zou gehaald worden, zelfs in tegendeel. Het aantal blikjes steeg met 27 procent. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Zo’n 150 miljoen blikjes belanden jaarlijks in het milieu, dat is ongeveer 25 olympische zwembaden vol. Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.”

Horeca vrijgesteld

Waar de Nederlanders hun blikjes moeten inleveren is nog niet beslist. Het is volgens de staatssecretaris aan de producenten en supermarkten om een systeem te ontwikkelen. Zij dragen ook de kosten ervan. Van Veldhoven bepaalde wel dat de horeca en kleinere verkopers worden vrijgesteld van de inname van blikjes.

Nederland sluit zich met statiegeld op blik aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken. Brussel en Wallonië engageerden zich in hun regeerakkoorden om statiegeld te implementeren. Vorig jaar beslisten onze noorderburen al om statiegeld op plastic flesjes in te voeren. Die maatregel wordt op 1 juli 2021 van kracht.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.