Plus Naast elektriciteit ook warm water dankzij je zonnepanelen? Dit zonnedak zorgt ervoor

Een Nederlands bedrijf brengt een alles-in-een-dak op de markt, dat traditionele dakpannen inruilt voor thermische zonnepanelen. Die zorgen niet alleen voor elektriciteit, maar ook voor warm water.

Fran Herpelinck | 24 juli 2020
Science In Hd Zns6Rizp9 Ru Unsplash
Innovatief aan het Nederlandse zonnedak is de combinatie van technieken én een nieuw soort warmtewisselaar.

Een totaaloplossing voor een energetisch dak, daarop mikt het Nederlandse bedrijf Dimark Solar. Sinds begin dit jaar maakt het bedrijf opgang met een thermisch zonnedak, dat naast elektriciteit ook in warm water kan voorzien. Het zijn geen dakpannen, maar aansluitende, modulaire zonnepanelen op maat die het dak maken. Onder de panelen gaat een buizenstelsel schuil, waar water doorheen stroomt. Tussen de buizen en de panelen ligt een plaat van kunststof, onderin een aluminium plaat. Die vier lagen zorgen voor een optimale thermische geleiding, zodat zonnewarmte het water in de buizen tot zestig graden Celsius kan opwarmen.

Quasi zelfvoorzienend

Volgens Max ten Dam, mede-oprichter van Dimark, is een huis dankzij het thermische zonnedak gemiddeld voor een periode van elf maanden per jaar zelfvoorzienend. Hij staaft die bewering met een studie die het bedrijf door de TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) en de TU Eindhoven liet uitvoeren. Enkel in grijze winterperiodes botst het dak op zijn limieten. "Je kan dus bijna het hele jaar zonder energierekening leven. Voor die laatste maand kan je je aansluiting op het stroom- of gasnet behouden, of je kan met batterijen of warmtepompen de energie opslaan", vertelt ten Dam aan Duurzaam Bedrijfsleven.

Efficiënte warmtewisselaar

Nieuw is het concept van een zonnedak niet, evenmin om thermische zonnepanelen te integreren. De innovatie van Dimark zit in een nieuwe composieten drager, die onder de waterbuizen en de zonnepanelen ligt. Door de warmte van de buizen te geleiden en tegelijk de zonnepanelen te koelen, fungeert die vezelplaat als een warmtewisselaar.

De aankoopprijs van een alles-in-een-dak ligt hoger dan die van een traditioneel dak, maar volgens Dimark heeft het een terugverdientijd van 9 à 10 jaar. Het bedrijf stelde ook een leaseformule op, waarbij het dak over een periode van vijftien jaar wordt afbetaald.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.