Plus Moutproducent bouwt gasverbruik af met thermische zonnecentrale

Moutbedrijf Boortmalt, dat wortels heeft in Vlaanderen, bouwt rond zijn fabriek in het Franse Issoudun tegen eind 2019 een thermische zonnecentrale. Met een oppervlakte van 15.000 m² wordt het de grootste van zijn soort in Europa.

Fran Herpelinck | 18 december 2018
1
Boortmalt

Issoudun, centraal in Frankrijk tussen Bourges en Poitiers, is een van de tien vestigingen van het moutbedrijf Boortmalt. De roots van het bedrijf liggen in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. Na overname door het Franse Axereal in 2004 heeft het bedrijf een Europees imperium uitgebouwd en heeft het ook stelselmatig zijn klimaatambities aangescherpt.

Derde hernieuwbare bron

In Issoudun beschikt Boortmalt bijvoorbeeld over een warmtekrachtkoppeling, die zowel elektriciteit als warmte opwekt, en bedient het zich voor warmtegebruik van een eigen biomassacentrale met een vermogen van 4,5 megawatt. Met de bouw van een thermisch zonnepark dat 15.000 m² groot is, op de terreinen rond de fabriek, lanceert het bedrijf een derde vorm van hernieuwbare energie. Met die omvang wordt het industriële zonnepark volgens Boortmalt niet alleen het grootste thermische park van Europa, maar ook het derde grootste ter wereld.

Droogwarmte

De zonnepanelen zullen enkel warmte opwekken, geen elektriciteit, specifiek bedoeld voor het drogen van gerstkorrels. “Mout maken we van gerstkorrels, die we eerst bevochtigen en vervolgens laten kiemen. Laatste productiestap is het drogen van de korrels, waarbij we ze opwarmen tot een temperatuur van 80 à 90° Celsius. Het spreek voor zich dat dit de meest energie-intensieve stap van het productieproces is”, legt Joris Van Valckenborgh uit, Group Energy & Sustainability Manager van Boortmalt.

In het zonnepark wordt een waterbuizensysteem via de zonnepanelen opgewarmd, gekoppeld aan een buffervat en warmtewisselaar. “Op die manier zullen we erin slagen om water dat 75 graden warm is, efficiënt om te zetten in warme lucht voor het droogproces.”

CO2-besparing

De capaciteit van het park bedraagt 8,7 gigawattuur aan per jaar, waardoor het instaat voor 10 procent van de warmtevraag van het bedrijf. Momenteel gebruikt Boortmalt voor het drogen van de korrels onder meer conventionele branders op aardgas. Dankzij het nieuwe park zal het op jaarbasis naar verwachting 2.200 ton CO2 minder uitstoten. “Dit is voor ons een logische stap op weg naar 2030, wanneer we ten opzichte van 2011 liefst 60 procent minder CO2 willen uitstoten. Momenteel zitten we met een besparing van ongeveer 25 procent op koers en willen we de komende jaren nog van tal van bijkomende hernieuwbare energieprojecten lanceren”, aldus Van Valckenborgh.

Het thermische zonnepark van Boortmalt in Issoudun zou eind 2019 klaar moeten zijn. De totale investeringskost bedraagt ongeveer 5,8 miljoen euro, waarvan 3,5 miljoen euro gesubsidieerd door het Franse energieagentschap ADEME. De bouw en de uitbating van het zonnepark werd toegewezen aan het Franse energiebedrijf KYOTHERM en partners NewHeat, SunOptimo en Dalkia.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.