Plus Mobiele drinkwaterinstallatie op zonne-energie moet waterschaarste tegengaan

Vlaams technologiebedrijf Tiger Power en De Watergroep slaan de handen in elkaar om een mobiele drinkwaterinstallatie op zonne-energie te ontwikkelen. Daarmee willen ze de drinkwaterschaarste in Afrika en Azië aanpakken.

15 juni 2018
Beverage Bokeh Bubble 176649

De klimaatverandering zorgt voor steeds meer droogte en drinkwaterschaarste in Afrika en Azië. De Watergroep en Tiger Power ondertekenden recent een intentieverklaring om samen een energie-efficiënte drinkwaterproductie-eenheid te ontwikkelen die dergelijke problemen moeten tegengaan. 

Waterstof

De twee partijen gaan nauw samenwerken in enkele concrete gebieden. De Watergroep bouwt momenteel een drinkwatervoorziening in de kustgemeente Galibi in Suriname. Tiger Power zal de er de bestaande energie-infrastructuur optimaliseren. Daarnaast bouwt het technologiebedrijf aan een minigrid in drie Oegandese dorpen. De Watergroep zal zorgen voor de drinkwaterproductie-eenheden. 

De mobiele drinkwaterinstallatie werkt op zonne-energie. Tiger Power heeft gepatenteerde systemen om zonne-energie met geïntegreerde batterijen op te slaan. Om de energie langer te kunnen opslaan, onder de vorm van waterstof, ontwikkelde Tiger Power de ‘storager’. Dat is een energie-opslagcontainer. Het technologiebedrijf wil dit concept verder optimaliseren, in samenwerking met De Watergroep. 

Vlaamse relevantie

Volgens de partners zal het project op termijn ook relevant zijn voor Vlaanderen. In de transitie naar een hernieuwbaar energiesysteem speelt opslag immers een belangrijke rol. Waterstof kan flexibel worden ingezet om de fluctuaties van hernieuwbare energie op te vangen. Zo is de stabiliteit van het net gegarandeerd.
 

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.