Ruim 5,5 miljoen euro voor wateroplossingen in landelijke gebieden

Samen met landbouwers en andere spelers in de open ruimte wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir problemen met water in landelijke gebieden aanpakken. Ze investeert daarvoor de komende jaren 5,57 miljoen euro in het landinrichtingsproject Water-Land-Schap.

Ellen Vervoort | 6 juli 2020
droogte op het land
“Als we op een andere manier met water, landbouw en landschap willen omgaan, moeten we daar als regering ook in investeren", aldus Vlaams minister Zuhal Demir.

Het project Water-Land-Schap brengt landbouwers, bedrijven, lokale overheden en landschapsbeheerders samen om waterproblemen structureel aan te pakken. De doelstellingen van het project zijn onder meer een sterkere landbouw, een duurzame watervoorraad, een goede waterkwaliteit, een sterker landschap en de opvang van een teveel aan water. Bij langere droogteperiodes kunnen landbouwers en de natuur dan van dat opgeslagen water gebruikmaken.

7 demonstratieprojecten

Voor de uitvoering van demonstratieprojecten voorziet de minister 818.500 euro. In een eerste fase krijgen zeven Vlaamse gebieden en projecten samen 257.350 euro:

  1. Randenbeheer van laagstamfruitplantages en grasland in de Herk- en Mombeekvallei
  2. Bufferzones bij de Barbierbeek
  3. Stuwtjes op afwateringsgrachten en andere maatregelen in de vallei van de Aa
  4. Rietkragen in de Laakvallei
  5. Peilgestuurde drainage in Ravels
  6. Verbetering van de waterkwaliteit en strijd tegen erosie in de Westhoek
  7. Natuurinclusieve landbouw in de Maasvallei en Kempenbroek

De Vlaamse overheid voorziet voor deze projecten in de eerste fase de helft van de kostprijs. De andere partners binnen Water-Land-Schap dragen de rest van de totale kosten bij. Zo beschikken de projecten samen over 515.200 euro.

Minister Demir op vilt.be: “Als we op een andere manier met water, landbouw en landschap willen omgaan, wat door de droogteproblemen meer dan ooit nodig is, moeten we daar als regering ook in investeren. De aanleg van bufferbekkens, het voorzien van peilgestuurde drainages en de strijd tegen erosie vergen overleg met iedereen die actief is in de betrokken regio. Als we op lange termijn duurzame resultaten willen boeken, moeten we nu die plaatselijke samenwerkingen op topsnelheid brengen.”

Bron: VILT

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!