Plus Methaanuitstoot amper gereguleerd

Een kwart van de huidige temperatuurstijgingen zijn aan methaangas te wijten. Toch wordt het ‘superbroeikasgas’ amper gereguleerd. Dat blijkt uit een studie van de Queen Mary-universiteit in Londen.

Saar Van Acker | 25 mei 2023
Methane John Bakator K Jjv Pi8T4 M Unsplash
Methaanbellen in ijs op Abraham Lake, afkomstig van de afbraak van organisch materiaal op de bodem.

Bij klimaatopwarming denken de meeste mensen onmiddellijk aan CO2. Nochtans is dat broeikasgas tachtig keer minder krachtig dan methaan in de eerste twintig jaar na de uitstoot. In de race naar net zero voor een mondiale opwarming van minder dan 2 graden, is het dus belangrijk om ook de uitstoot van methaan te beperken.

Speuren met satellieten

De voornaamste door de mens veroorzaakte uitstoot van methaan is het gevolg van de landbouw, de productie van fossiele brandstoffen, en de afvalverwerking. Als gevolg van ongelukken in de olie- en gassector kunnen er bijvoorbeeld gaslekken ontstaan, waardoor er in korte tijd grote hoeveelheden methaan vrijkomen. Ook de landbouwsector produceert heel wat methaan, voornamelijk afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen.

Nieuwe technieken laten toe om steeds efficiënter methaanuitstoot op te speuren. In de Noordzee en de Schelde doet het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) dat sinds 2015 met een methaansensor die ook in de Zuiderlijke Oceaan wordt ingezet. In de ruimte kunnen we satellieten inzetten om methaan op te sporen. Het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON) lanceerde daarvoor samen met enkele partners het Tropospheric Monitoring Instrument (TROPOMI), dat elke dag de concentraties van methaan en koolstofmonoxide meet tot op stadsniveau. In 2026 komen daar misschien nog de Twin Anthropogenic Greenhouse Gas Observers (TANGO) bij.

Meth-aan banden

Hoewel we dus steeds gemakkelijker methaan kunnen opsporen, blijft het beleid dat de productie ervan aan banden legt achter. Volgens een onderzoek van de Queen Mary-universiteit is bijna 90 procent van de huidige wereldwijde uitstoot ongereguleerd. Mariea Olczak, hoofdauteur van de studie, stelt dat het verminderen van de methaanuitstoot “nog steeds gezien wordt als een keuze in plaats van een noodzakelijke stap naast CO2-reductie om de opwarming van de aarde tegen te gaan.”

Al creëert dat misschien ook wel mogelijkheden, voegt mede-onderzoeker Paul Balcome toe: “Het goede nieuws is dat er een enorme kans is om de opwarming op korte termijn terug te dringen als we snel handelen om de methaanuitstoot aan banden te leggen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie