Treedom is het digitale platform voor het kweken en online schenken van bomen. De enquête maakt deel uit van een campagne die Treedom tussen de Dag van de Aarde (22 april) en Wereldmilieudag (5 juni) in zes Europese landen voert. Het doel is om 20.000 bomen te laten groeien in een speciaal bos met de hulp van Treedom’s Community.
Gen-Z’ers
Uit onderzoek bij 7000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Nederland en Frankrijk blijkt dat bedrijven weliswaar de noodzaak inzien om een duurzaamheidsbeleid te voeren en met de belangrijkste belanghebbenden te communiceren, maar dat werknemers zich minder bewust zijn van de maatregelen die daadwerkelijk worden genomen. Minder dan één derde van de werknemers is op de hoogte van het beleid van binnen hun bedrijf. Maar er is een duidelijke wens om meer te weten te komen: 64 procent wil meer weten over het duurzaamheidsbeleid, onder Gen-Z’ers loopt dit percentage zelfs op tot 70 procent.
Vanuit het oogpunt van aanwerving en behoud van personeel is het van groot belang dat het personeel inzicht heeft in dergelijke beleidsmaatregelen. 67 procent van de bevraagde werknemers is het ermee eens dat duurzaamheid een belangrijke factor is bij de keuze voor een bepaalde functie. In het geval van Italiaanse deelnemers aan de enquête gaat het om 86 procent.
De belangrijkste duurzaamheidsfactoren voor werknemers bij de keuze van een bedrijf om voor te werken zijn:
- Werknemers willen trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken (29 procent)
- Ervoor zorgen dat de planeet beschermd wordt voor toekomstige generaties (29 procent)
- Een positieve impact hebben op het milieu (24 procent)
Welke sectoren zijn het meest gericht op duurzaamheid?
Het is verrassend om te zien dat één op de drie mensen die bij overheden werken niet op de hoogte is van hun duurzaamheidsbeleid, en 37 procent vindt het ook niet belangrijk om dat te weten, zo blijkt uit het onderzoek van Treedom. Ook degenen die in het onderwijs werken zijn niet op de hoogte van het duurzaamheidsbeleid van hun eigen bedrijf. Meer dan één derde van de werknemers in het onderwijs (38 procent) zegt niet te weten wat hun school doet om een betere toekomst voor onze planeet en voor toekomstige generaties te garanderen.
Van de mensen die in de marketingsector werken, is 81 procent het er echter mee eens dat groene initiatieven van vitaal belang zijn voor bedrijven en driekwart van deze werknemers is op de hoogte van het beleid van hun eigen bedrijf. Deze inherente kennis over duurzaamheid is duidelijk een behoefte voor externe communicatie, aangezien professionals in de sector weten welke positieve impact het kan hebben op niet alleen de perceptie van het bedrijf, maar ook de tevredenheid van de werknemers.
Europeanen willen dat werkgevers de volgende duurzaamheidsinitiatieven opnemen:
- Voorkomen en verminderen van milieueffecten (51 procent)
- Zorgen voor constante verbeteringen (38 procent)
- Sociale impact - iets teruggeven aan gemeenschappen (28 procent)
Uiteindelijk moet een beleid een positieve impact aantonen die in staat is om duidelijke doelen, acties en resultaten duidelijk te communiceren naar de werknemers. Hoewel 72 procent het ermee eens is dat de huidige plannen een positief effect hebben, is er toch nog enige onzekerheid. Een kwart van de Nederlandse, Duitse en Britse werknemers weten niet met zekerheid of acties een positief of negatief effect hebben.
Federico Garcea, oprichter en CEO van Treedom: "Er gaapt een kloof in kennis en begrip tussen de beslissingsnemers die het duurzaamheidsbeleid uitstippelen en de werknemers van het bedrijf. Om duurzaamheidsdoelen te bereiken, kunnen bedrijven niet in silo's werken, het moet van binnenuit worden beleefd. Werknemers moeten worden betrokken bij het duurzaamheidstraject om een blijvende positieve impact te hebben."