Plus Mechelse land- en tuinbouwsector zoekt partners bij waterschaarste

De Mechelse groenteregio pakt het droogteprobleem aan met waterkansenkaarten. Die tonen aan waar nieuwe samenwerkingen mogelijk zijn om waterschaarste bij land- en tuinbouwers te voorkomen.

Koenraad Coel | 16 juni 2020
Mais Markus Spiske Cgk2Ys T9A Oo Unsplash

De waterkansenkaarten zijn een initiatief van de gebiedscoalitie ‘Aqualitatieve Mechelse Groenteregio’ (zie kader). Ze werden opgesteld door het Proefstation voor de Groenteteelt, een onderzoeksinstelling gewijd aan de groentesector. De onderzoekers verzamelden de waterbehoeftes en -overschotten voor de gemeenten Duffel, Kontich, Rumst, Sint-Katelijne-Waver, Lier en Putte. Ze pasten verschillende weerscenario’s toe op de data zodat ze konden inschatten waar er zich een watertekort of -overschot voordoet doorheen het jaar.

Demonstratieprojecten

Het afgelopen jaar gebruikte de gebiedscoalitie de kaarten al om verschillende partijen rond de tafel te brengen. Daaruit kwamen een twintigtal mogelijke oplossingen voort. Vier daarvan worden nu samen met de gemeenten Putte, Lier, Rumst en Sint-Katelijne-Waver uitgewerkt als demonstratieprojecten.

“Het gaat dan bijvoorbeeld over een bedrijf dat het regenwater van zijn dak afleidt naar het bassin van een nabijgelegen landbouwer”, vertelt Erwin Van San van integraal waterbedrijf Pidpa aan Vilt. De komende acht jaar zal de gebiedscoalitie verder werken om zulke lokale samenwerkingsverbanden op te zetten tussen telers en bedrijven, overheden, verenigingen en particulieren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Schoon water en sanitair