Limburgs pilootproject promoot duurzame suikerbietenteelt

Het provinciale landbouwpraktijkcentrum PIBO Campus in Tongeren lanceert een proefplatform voor duurzame landbouwpraktijken, zoals teeltrotatie en velden met bloemenstroken. Het doel: de impact van duurzame praktijken in kaart brengen en kennis delen met landbouwers, klanten en partners.

Katleen Put | 30 augustus 2022
Suikerbieten
Naast suikerbieten teelt het pilootproject ook chicorei, hennep en tuinbonen.

Het pilootproject krijgt de steun van voedingsproducenten Tiense Suiker en BENEO-Orafti. Beide bedrijven werken vandaag al met circulaire grondstoffen zoals suikerbiet en chicorei, waarvan vrijwel elk stukje verwerkt wordt. Samen met PIBO Campus willen ze nu ook inzetten op de verdere vergroening van de teelt en de productie, uiteraard hand in hand met de landbouwers. Het landbouwpraktijkcentrum zal de verschillende proeven opvolgen, om zo voor wetenschappelijke inzichten te zorgen.

4 teelten op 4 hectare

In de Tongerse velden richtten de partners 4 hectare als proefplatform in. Daar worden de komende 4 jaar suikerbieten, chicorei, hennep en tuinbonen geteeld. Het perceel werd in 4 vlakken ingedeeld om aan teeltrotatie te kunnen doen: zo blijft de bodemkwaliteit beter bewaard en is er minder kans op ziektes.

Tegelijk worden er verschillende andere duurzame landbouwpraktijken uitgetest en gemonitord. Zo worden sommige velden geploegd, terwijl andere een minimale bodembewerking ondergaan. Er worden ook verschillende tussenteelten en groenbemesters uitgeprobeerd om de bodemvruchtbaarheid en de koolstofopslag te stimuleren. Bovendien zijn er bloemenstroken aangelegd om de biodiversiteit te verbeteren.

Samenwerken

“Om te teelten van morgen te verduurzamen, zijn partnerships cruciaal”, zegt Inge Moors, gedeputeerde Landbouw van de provincie Limburg. “Ik zie een grote meerwaarde in samenwerkingen tussen landbouwers, het bedrijfsleven en de academische wereld.” De eerste metingen van het pilootproject tonen alvast bemoedigende resultaten: zo was er al vroeg in het seizoen een grote populatie bestuivers aanwezig.

Bron: Tiense Suiker

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!