Leuvense Materialenbank recupereerde 40 ton bouwafval in 2021
De Materialenbank aan de Vaart in Leuven, die één jaar bestaat, is een groot succes. Het initiatief van de stad Leuven in samenwerking met Atelier Circuler verkoopt gerecupereerde bouwmaterialen.
Tussen 2004 en 2018 verdubbelde het Vlaamse volume aan bouwafval van 11 miljoen naar 22 miljoen ton. Bouwafval is goed voor maar liefst een derde van het totale volume aan afval.
“In Leuven willen we die cijfers sterk inperken en daarom openden we vorig jaar de Materialenbank. Het is een fysieke locatie en website waar je verschillende soorten gerecupereerd hout, metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk vindt, dat we een tweede leven willen geven”, vertellen schepen van Afvalbeleid Thomas Van Oppens en Sam Van den Berghe van Atelier Circuler.
Geluidsstudio
Vorig jaar recupereerde het initiatief 40 ton aan bouwmateriaal. Daar zat voornamelijk hout bij, maar ook ramen en sanitaire toestellen passeerden de revue.
Atelier Circuler voerde zelf 48 projecten uit met recuperatiemateriaal afkomstig uit de Materialenbank. Met het materiaal maakte de organisatie onder meer banken voor in de tuin, herinneringsbankjes, allerhande meubels, horeca-inrichting en zelfs een geluidsstudio voor de jongeren van BURn Leuven.
Urban mining
Vanaf dit jaar zet Materialenbank een ‘try-out’ op met werknemers van Wonen en Werken. Zij zullen instaan voor het ontmantelen, kuisen en verzagen van oude fruitkisten uit eikenhout. Daarnaast wordt onderzocht hoe Wonen en Werken kan helpen bij het ‘ontginnen’ van oude materialen uit oude gebouwen en het transport hiervan. Het doel is om in 2023, na de try-out, een versnelling hoger te schakelen.
“We willen ook samenwerken met afvalverwerkers en kijken naar mogelijkheden rond product-dienstverlening in de eventsector. Materiaal dat normaalgezien éénmalig wordt gebruikt - voor bijvoorbeeld standenbouw - wordt dan aangeboden als bouwpakket dat zoveel mogelijk events meegaat, onder meer omdat het modulair wordt ontworpen met kwaliteitsvoller recuperatiemateriaal”, licht Sam Van den Berghe toe. Over enkele jaren wil het initiatief 140 ton per jaar hergebruiken.