Leuven experimenteert met aquathermie
De KU Leuven is een project gestart om een deel van een appartementsgebouw te verwarmen en koelen met behulp van de Dijle. De universiteit onderzoekt ook of ze haar nieuwe campus ermee kan verwarmen en koelen.
De Leuvense universiteit gaat een deel van een appartementsgebouw aan de Redingenstraat in Leuven, dichtbij de Dijlemolens, verwarmen en koelen met aquathermie. Daarbij wordt thermische energie van oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater via een warmtepomp omgezet in de juiste temperatuur om gebouwen te verwarmen of af te koelen.
De KU Leuven gaat daarvoor de thermische energie van de Dijle gebruiken, een rivier die door het historische centrum van de stad stroomt. Aquathermie is een duurzaam alternatief voor gas, maar de randvoorwaarden zijn niet min. Zo moeten de huizen goed geïsoleerd zijn en moet er een warmtenet aangelegd worden.
Nieuwe campus
De KU Leuven onderzoekt ook of ze haar nieuwe campus, die wordt gebouwd in de Redingenstraat, kan verwarmen en koelen met aquathermie. Al zegt professor Duurzaam Materialenbeheer Stijn De Jonge aan het Laatste Nieuws dat er sowieso meerdere warmtebronnen nodig zullen zijn om de campus te verwarmen.
Leuven is een van de acht steden die zich onlangs engageerde om haar grondgebied tegen 2050 volledig te verwarmen zonder aardgas of stookolie.