Plus Belgische zeewiereconomie uit de startblokken

Dat zeewier – of macroalgen – een fraai potentieel bezit op het vlak van voedingswaarde, duurzaamheid, energetische inhoud, bioactieve en zelfs medische werking, is al geruime tijd bekend. Europa én Vlaanderen zijn bezig aan een inhaalbeweging. Het SeaConomy-project onderzocht hoe we de zeewiereconomie definitief van de grond kunnen krijgen.

Senne Starckx en Ellen Vervoort | 9 mei 2018
G0020301 A5
Hortimare

Wereldwijd wordt 25 miljoen ton zeewier gekweekt, maar in Europa staat de zeewiersector nog in zijn kinderschoenen. Achttien maanden geleden sloegen een aantal bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen de handen in elkaar en richtten SeaConomy op. Dat valorisatieproject van het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP) is een ambitieus en breed onderzoeksproject rond de introductie van zeewier in de economie.

Concreet werden binnen SeaConomy drie facetten onderzocht: 1) de economische haalbaarheid van lokale kweek voor een nichemarkt, 2) de duurzaamheid van de volledige waardeketen en – niet onbelangrijk in een businesscontext – 3) de belangrijkste externe barrières en hoe die kunnen worden weggewerkt. Aan de hand van de conclusies stelden de SeaConomy-partners een strategie op korte en lange termijn op.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.