Partnerinterview

"Inzichten in je data, daar begint het mee"

Softwareontwikkelaar Canary introduceert een platform dat bedrijven in staat stelt hun duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen. Bijzonder interessant, nu ook transparant communiceren over je duurzaamheid de norm wordt. “Met ons software-as-a-service-platform (SAAS) heb je de tools in handen om je transitieplannen effectief en tijdig te realiseren. KPI’s en benchmarks helpen het management om processen te monitoren en te bewaken. En de resultaten giet je met één druk op de knop in je duurzaamheidsrapporten.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine juni 2022
Koenraad Coel & Lien Moris | 29 juni 2022
Pagina 16

Meten is weten. Dat is niets nieuws. Wel dat de 50.000 grootste Europese bedrijven vanaf 2026 verplicht een duurzaamheidsrapportage moeten neerleggen. Vanaf januari 2025 zullen ze al bezig moeten zijn om alle relevante gegevens te verzamelen. Maar ook ondernemingen die los daarvan duurzaamheidsambities willen realiseren of door hun klanten of andere stakeholders worden aangesproken over hun sociale en milieu-impact, kunnen niet zonder objectieve data.

Enter Canary, het softwarebedrijf uit Sint-Niklaas dat een all-in-one dataplatform voor duurzaamheidsmanagement in de markt zet. Medeoprichter Carl Seys: “Zoals een kanarie het leven van de mijnwerkers bewaakte, zo zit Canary spreekwoordelijk bij bedrijven op de schouder om te waken over hun duurzame impacts. Maar om je impacts te kennen en te weten wat er speelt in je bedrijf, moet je eerst en vooral voldoende inzicht hebben in je data.”

“Als we spreken over ‘all-in-one’, dan bedoelen we dat we alle aspecten (energie, facility, gebouwen, HR …) van een onderneming integreren en met elkaar verbinden. Al die data worden in real time en automatisch verzameld, gemeten, beheerd en gerapporteerd. Zo krijg je met één tool duidelijke overzichten én inzichten waarmee management en operations actief op hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen werken. Bovendien kunnen ze die data en inzichten transparant rapporteren naar interne en externe stakeholders. Elk volgens hun specifieke behoefte aan detail, thematiek, periodiciteit …”

Pieter

"Om echt duurzaam te werken, moet je eerst goed weten wat jouw impact juist is, hoe die evolueert en hoe ieders activiteiten binnen een organisatie eraan bijdragen. Canary biedt dat totaaloverzicht."

Pieter Feys / Canary

Interpreteerbaar overzicht

Medeoprichter Pieter Feys: “Bedrijven beschikken over een enorme hoeveelheid data, die beheerd worden door verschillende afdelingen en mensen. Vaak kan de ene afdeling de data van een andere dienst niet gebruiken, omdat ze in verschillende datasystemen worden gegenereerd of bewaard.

Daarnaast zit in ondernemingen met een veelvoud aan activiteiten, afdelingen en locaties gespreid over meerdere landen de info veelal sterk gefragmenteerd. En heel wat bedrijven verzamelen en verwerken hun data nog in oldskool Excel-tabellen. Een gebundeld, interpreteerbaar overzicht van alle data hebben bedrijven maar zelden, laat staan dat ze de stap zetten naar automatisatie en alles overkoepelende inzichten.”

“Data verzamelen is één ding. Dat betekent nog niet dat ze bruikbaar zijn”, gaat Seys verder. “Canary kan alle soorten informatie aan elkaar koppelen en toegankelijk maken. Het dataplatform kan de performantie van de HVAC-installatie bijhouden, maar net zo goed hoeveel water of gas er door een leiding vloeit, het aantal gereden kilometers met de bedrijfsvloot en de CO2-uitstoot daarvan of het aantal opleidingsuren van een medewerker.”

“Canary biedt bovendien de mogelijkheid om (automatisch) extra context en metadata toe te voegen om de functionaliteit van je gegevens te maximaliseren. Het kan een datapunt verrijken met een tijdstempel, locatiemarkering of andere relevante informatie.”

Onderbouwde beslissingen dankzij datagedreven aanpak

Dankzij realtime-inzichten in hun energie, emissies, gebouwen, facility, HR … kunnen bedrijven operationele problemen, risico’s en opportuniteiten detecteren. Dat in combinatie met automatische meldingen en het automatisch ingrijpen in processen maakt procesoptimalisaties mogelijk. Feys: “Zo kunnen we niet alleen het energieverbruik van een bedrijf drastisch verminderen of de operationele efficiëntie verhogen. Ook om je bedrijf te verduurzamen zijn dergelijke inzichten essentieel.”

“Om echt duurzaam te werken, moet je eerst goed weten wat jouw impact juist is, hoe die evolueert en hoe jouw activiteiten eraan bijdragen. Canary biedt dat totaaloverzicht en laat zo toe om onderbouwde beslissingen te nemen. Het resultaat is een duurzamer bedrijfsmodel op basis van objectieve informatie, of anders gezegd: datagedreven duurzaamheid (zie kader).”

Viventa Carl Dsc 0010

"Met ons platform verloopt duurzaamheidsrapportering makkelijk, kosteneffectief en in hoge mate geautomatiseerd."

Carl Seys / Canary

Moeiteloos rapporteren

De CSRD legt strenge criteria op voor duurzaamheidsrapportage. Bij de voorbereidingen komt dus heel wat kijken. Maar het kan ook een opportuniteit zijn om je processen te optimaliseren. Een datagedreven duurzaamheidsbenadering is dan ook de beste manier om je voor te bereiden op de CSRD, stellen Feys en Seys.

Bedrijven die onder de CSRD-richtlijn vallen, zullen op een uniforme manier moeten rapporteren over hun ESG-impact (environment, social en governance) en hun engagementen. “Canary is volledig uitgerust om op een eenvoudige en geautomatiseerde manier duurzaamheidsrapporten te genereren in alle gangbare frameworks, zoals GRI en GHG. Zo zal het binnenkort ook aan de vereisten van de CSRD kunnen voldoen. Door middel van KPI’s en automatische meldingen gebaseerd op historische, actuele en toekomstige data kan je bovendien opvolgen of je op schema zit om de doelen te bereiken die je in je rapport opneemt.”

“De vraag naar transparante duurzaamheidsrapportering zal enkel toenemen”, zegt Seys. “Met ons platform kunnen we dat proces makkelijk, kosteneffectief en in hoge mate geautomatiseerd laten verlopen. Dat levert een enorme tijdswinst op voor bedrijven. En daarbij komt dat de onderliggende data accuraat en verifieerbaar zijn.”

Wat is datagedreven duurzaamheid?

Een datagedreven aanpak betekent dat je actuele gegevens uit je hele organisatie verzamelt en verwerkt om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Denk maar aan kortetermijninterventies op basis van de realtimemonitoring van je processen. Maar het omvat ook besluitvorming op lange termijn, gebaseerd op een gedetailleerde analyse van je gegevens over een langere periode.

Concreet geeft een datagedreven aanpak je een gedetailleerd inzicht in de werking van je bedrijf en tegelijk precieze controle over je processen. Zo kan je je kosten verlagen door je efficiëntie te verhogen en verspilling te elimineren. Bijvoorbeeld door vroegtijdige lekdetectie door elke input en output in een productielijn te monitoren. Maar het stelt je ook in staat om risico’s vroegtijdig te identificeren, zoals een dreigende schaarste aan proceswater.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!