Internationaal Energieagentschap wil klimaatneutraal worden tegen 2024

Het IEA heeft aangekondigd dat het over drie jaar klimaatneutraal wil zijn. Dan viert het International Energy Agency zijn vijftigste verjaardag. Het doel is om nog zo weinig mogelijk broeikasgassen uit te stoten, de rest wordt gecompenseerd.

Inès Aoun | 28 september 2021
International Energy Ageny

In mei 2021 bracht het Internationaal Energieagentschap een roadmap uit waarin het beschrijft hoe de energiesector tegen 2050 klimaatneutraal kan worden. Nu voegt het IEA zelf de daad bij het woord. Fatih Birol, executive director van het IEA: “Zoals ik al vaak heb gezegd is het niet voldoende om enkel te praten over nuluitstoot. We moeten het ook in de praktijk brengen.”

Tegen november 2024 willen ze hun broeikasgasemissies zoveel mogelijk reduceren. De rest wordt gecompenseerd met koolstofkredieten. November is een symbolische datum want dan viert het agentschap zijn vijftigste verjaardag.

Uitstoot onder de loep

Om hun doel te realiseren, heeft het agentschap een actieplan uitgetekend dat de uitstoot van het woon-werkverkeer, het aankoopbeleid, de afvalproductie, het watergebruik en het gebruik van de bureaus onder de loep neemt. Een greep uit de maatregelen zijn: medewerkers zullen aangemoedigd worden om via videoconferencing te netwerken in plaats van te reizen, er zal groene stroom aangekocht worden voor de kantoren, leveranciers zullen gevraagd worden om hun uitstoot aan te pakken … Het agentschap zal transparant zijn over zijn vooruitgang en publiceert elk jaar een update.

Bron: Climate Action

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!