Plus Slimme recyclagetoestellen scheiden soorten plastic

Unilever en het Chinese concern Alibaba Group slaan de handen ineen om plastic verpakkingen in China in een circulair model te houden. Via een pilootproject met twintig intelligente recyclagetoestellen trappen ze hun samenwerking op gang.

Tom Wolfs | 18 januari 2021
Unilever Alibaba Crop

Vuoor zijn plastic verpakkingen wil Unilever evolueren naar een circulair model. Het bedrijf formuleert daarvoor duidelijke doelstellingen, zoals een halvering van de hoeveelheid nieuwe plastics in verpakkingen tegen 2025. Ook wil het tegen diezelfde termijn minstens een kwart meer gerecycleerde plastics in zijn verpakkingen verwerken.

Waste-Free World

Om die doelstellingen te halen zet de multinational meerdere initiatieven op touw. Een recent project is het Waste-Free World-initiatief samen met het Chinese Alibaba Group. Beide bedrijven bundelen de krachten om gebruikte plastic verpakkingen efficiënter te recycleren en in de waardeketen te houden.

Via een pilootproject met twintig intelligente recyclagetoestellen trappen ze hun samenwerking op gang. De toestellen – grote vuilnisbakken met een interactief scherm – staan verspreid over de steden Shanghai en Hangzhou. Ze herkennen de verpakking die de (eind)gebruiker erin werpt en scheiden de verschillende types plastic. Eens verwerkt, levert dat zuiverdere granulaten op die beter geschikt zijn voor nieuwe toepassingen.

In de loop van dit jaar komen er nog vijfhonderd van deze toestellen bij in China. Daaruit blijkt dat Unilever veel verwacht van het initiatief, dat volgens regioverantwoordelijke Rohit Jawa moet uitgroeien tot de ‘groene motor’ achter de circulaire economie voor plastic verpakkingen in het land.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.