Innovatieve projecten geven tweede leven aan EV-batterijen

Bebat en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben de winnaars bekendgemaakt van de projectoproep rond circulaire en innovatieve projecten van het Vlaams Fonds Batterijen. Zowel de start-up Sunbat als het samenwerkingsverband BPS-Hoogmartens Wegenbouw haalden de eindmeet. Ze kunnen elk rekenen op financiële steun ter waarde van 90.000 euro.

30 augustus 2021
Plugged Chargers Into Two Electric Cars Charge Station

Herlaadbare batterijen worden doorgaans vervangen van zodra hun capaciteit gedaald is naar 70 tot 80 procent of wanneer ze defect zijn. Na dit eerste leven kunnen deze batterijen echter nog aan een tweede leven beginnen in allerhande toepassingen, zoals de opslag van zonne-energie of als thuisbatterij. Sunbat en het samenwerkingsverband tussen BPS en Hoogmartens Wegenbouw zetten beide sterk in op hergebruik en zogenaamde second life toepassingen van herlaadbare batterijen.

Wegsignalisatie

BPS en Hoogmartens Wegenbouw hergebruiken bijvoorbeeld cellen van afgedankte fietsbatterijen om nieuwe blokbatterijen te maken. Die blokbatterijen kunnen worden ingezet om wegsignalisatie bij wegenwerken te voeden, zoals dagslapers. Wegsignalisatie werkt momenteel nog uitsluitend op wegwerpbatterijen. Het samenwerkingsverband heeft ook een prototype voor het bijhorende laadstation voor deze batterijen ontwikkeld.

EV-batterijpacks hergebruiken als energieopslagsysteem

Start-up Sunbat wil afgedankte batterijen afkomstig van elektrische bussen als stationaire batterij met hernieuwbare zonne- en windenergie hergebruiken. Deze batterijen zijn bedoeld als ondersteuning van snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen bij kmo’s.

Momenteel worden EV-batterijpacks van bussen nog niet hergebruikt wanneer ze niet meer aan de norm van een EV-batterij voldoen. Dankzij Sunbat, zou het de eerste keer zijn dat batterijen van bussen worden hergebruikt in België.

Eerste editie van projectoproep: een duidelijk succes

Het Vlaams Fonds Batterijen werd in 2019 opgericht met als doelstelling het duurzaam sluiten van de materiaalkringlopen van batterijen. Dit jaar lanceerde het fonds voor het eerst een projectoproep. Met die financiële ondersteuning willen Bebat en de OVAM projecten in de prille sector van batterijhergebruik een duwtje in de rug geven.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!