In Zweden kunnen elektrische wagens al rijdend hun batterij opladen

Zweden heeft een geëlektrificeerde weg in gebruik genomen, waarop bestuurders van een elektrische wagen hun batterij kunnen opladen. Volgens de ontwikkelaars gaat het om een wereldwijde primeur.

Margot Kennis | 13 april 2018
E Roads Ncc67688 2
© eRoadArlanda

De zogenoemde ‘eRoadArlanda’ meet twee kilometer lang en ligt op een secundaire weg tussen een vrachtterminal van Stockholm Arlanda, de grootste luchthaven van Zweden, en een logistiek centrum.

Mobiele arm

Aanvankelijk zullen enkel vrachtwagens van het Zweede postbedrijf PostNord de weg kunnen gebruiken. Maar in de toekomst zouden ook personenauto’s en commerciële voertuigen al rijdend hun batterij kunnen opladen. De elektrische stroom wordt overgedragen via een mobiele arm onder het voertuig. Die tapt al rijdend stroom af van een rail die door het midden van het wegdek loopt.

Zweedse onderzoekers experimenteerden eerder al met inductie om rijdende auto’s draadloos op te laden. Dat idee lieten ze uiteindelijk varen, omdat bij de overdracht een groot deel van de energie verloren ging.

Intelligente snelweg

Ook andere landen voeren volop onderzoek uit naar wegen die elektriciteit opwekken. Zo nam China in december van 2017 een ‘intelligente snelweg’ in gebruik. De strook van ongeveer een kilometer is bedekt met zonnepanelen en sensoren. Die moeten op termijn elektrische wagens draadloos kunnen opladen en de temperatuur, de verkeersstroom en het gewicht van wagens controleren.

In Zweden is het wegverkeer vandaag verantwoordelijk voor dertig procent van de CO2-uitstoot. Tegen 2030 wil het Scandinavische land een van de eerste ontwikkelde landen zijn dat geen fossiele brandstoffen meer gebruikt voor zijn transport.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!