Ikea gaat afgedankte meubelen terugkopen

Ikea stond decennialang te boek als een grootmacht in wegwerpmeubelen. Vandaag wil de Zweedse meubelgigant het duurzamer aanpakken: klanten mogen gebruikte meubelen terugbrengen en inruilen voor een aankoopbon.

Katleen Put | 16 oktober 2020
Ikea
Door gebruikte meubelen te hergebruiken of te recycleren, hoopt Ikea op termijn veel duurzamer en zelfs klimaatpositief te worden.

De eerste terugkoopactie van Ikea heet BuyBackFriday en wordt gelanceerd in 27 landen, waaronder ook België. Van 24 november tot 3 december zullen klanten een hele reeks afgedankte producten kunnen terugbrengen, zoals stoelen (zonder bekleding), ladenkasten, boekenkasten en kleine tafeltjes. Afhankelijk van de ouderdom en de toestand van het meubel krijgt de klant een tegoedbon voor 30 tot 50 procent van het oorspronkelijke bedrag. De bon blijft bovendien onbeperkt geldig, zodat mensen hem kunnen bijhouden tot ze echt iets nodig hebben. Op termijn zou de campagne naar een permanent aanbod evolueren. Ook vandaag biedt Ikea al een (iets beperktere) inruilservice aan.

Klimaatpositief in 2030?

Het nieuwe terugkoopprogramma van Ikea kadert in een groter plan om tegen 2030 volledig circulair en klimaatpositief te zijn. De keten voorziet alvast 200 miljoen euro voor investeringen in duurzame energie, (her)bebossing en andere projecten.

Toch is het even wachten op de resultaten van al die inspanningen. Zo zullen sommige Ikea-klanten overtuigd moeten worden om tweedehandsmeubelen te kopen, met bijvoorbeeld een krasje erop. Meubelen die te erg beschadigd zijn om te verkopen, moeten gerecycleerd worden, zodat de basismaterialen een nuttig tweede leven krijgen. Hoe Ikea dat concreet wil doen, is nog niet bekend. Producten uit verlijmde vezelplaat zijn immers moeilijk te recycleren. In eerste instantie zullen zulke items wellicht in biomassacentrales belanden, om daar tot energie verwerkt te worden. De komende tien jaar wil Ikea volop de mogelijkheden verkennen. Het terugkoopprogramma is alvast een stap in de goede richting: die vergeelde Billy-boekenkast hoeft nu niet meer bij het grofvuil!

Bron: Ikea.be, Duurzaambedrijfsleven.nl & Businessgreen.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!