Plus IEA lanceert driejarenplan voor duurzaam herstel na COVID-19

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft een driejarenplan voorgesteld voor een duurzaam herstel na de coronacrisis. Het Sustainable Recovery Plan biedt overheden duidelijke analyses en adviezen waarmee ze de wereldwijde uitdagingen op het vlak van economie, energie en klimaat kunnen aanpakken.

Katleen Put | 19 juni 2020
Groene Elektriciteit

Hoewel COVID-19 wereldwijd nog altijd slachtoffers maakt, kijken beleidsmakers stilaan vooruit naar het herstel na de crisis. Geen makkelijke oefening, want bij het opstellen van steunplannen moeten op korte tijd heel belangrijke beslissingen genomen worden. Waar leggen we de focus? En hoe duurzaam wordt het herstel?

Doelen voor economie en klimaat

Het Sustainable Recovery Plan van het IEA focust op concrete maatregelen die overheden de komende drie jaar kunnen nemen om hun economieën te versterken en hun energiesystemen properder en veerkrachtiger te maken. De financiële analyses werden uitgevoerd in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In de periode van 2021 tot 2023 kunnen de beoogde acties leiden tot:

  • Een wereldwijde economische groei van gemiddeld 1,1 procentpunt per jaar
  • Het redden of creëren van ongeveer 9 miljoen jobs per jaar
  • Het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen met 4,5 miljard ton tegen het einde van het plan
  • 5 procent minder luchtvervuiling

“We zeggen niet wat overheden moeten doen, maar wel wat ze allemaal kunnen doen”, verduidelijkt Fatih Birol, executive director van het Energieagentschap. “Overheden hebben vandaag een unieke kans om een vloedgolf aan nieuwe jobmogelijkheden te creëren terwijl ze hun economieën en energiesystemen in een groene en veerkrachtige richting sturen.”

Concrete voorstellen

Het merendeel van de miljoenen nieuwe jobs die het Sustainable Recovery Plan wil creëren, situeert zich in enkele grote sectoren:

  • De bouwsector, meer specifiek het renoveren van gebouwen om hun energie-efficiëntie te verhogen
  • De elektriciteitssector, vooral dan alles wat met hernieuwbare energie en smart grids te maken heeft
  • Het verhogen van de energie-efficiëntie in andere sectoren, zoals textiel en voedselproductie
  • Goederentransport met een lagere uitstoot van CO2
  • De ontwikkeling van meer ‘schone’ voertuigen, zoals elektrische auto’s

Met een totaalpakket aan maatregelen wil het IEA vermijden dat we na de coronacrisis plots een sterke verhoging in de CO2-uitstoot zullen zien, zoals eerder al gebeurde na de financiële crisis van 2008-2009.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.