Plus Houden thuisbatterijen binnenkort het Londens elektriciteitsnet in balans?

Powervault, een Britse ontwikkelaar van slimme energieopslagsystemen, gaat een aantal Londense gezinnen een thuisbatterij leveren om hun teveel aan groene energie op te slaan. Dat doet het bedrijf in het kader van een proefproject gefinancierd door de Britse overheid.

Ellen Vervoort | 11 maart 2020
Powervault Thuisbatterij Londen
Joe Warren, CEO van Powervault: “Een thuisbatterij moet even normaal worden als een wasmachine of een vaatwasser."
© Powervault

Wanneer het elektriciteitsverbuik in de winter het hoogst is, blijven elektriciteitsleveranciers afhankelijk van fossiele brandstoffen om de vraag op te vangen. Samen met energieproducenten en elektriciteitsnetbeheerders werkt Powervault aan manieren om die afhankelijkheid te doen dalen.

Zo testte het Britse bedrijf in 2018 welke winsten thuisbatterijen kunnen opleveren. 45 gezinnen kregen een batterij om een teveel aan hernieuwbare energie op te slaan en die te verbruiken tijdens piekmomenten. Het resultaat? Hun elektriciteitsvraag tijdens die piekuren zakte met 60 procent en hun CO2-uitstoot veroorzaakt door hun energieverbruik daalde met 20 procent.

Goedkopere elektriciteitsfactuur

Vandaag voert Powervault de test uit op grotere schaal, in het zuiden van de Britse hoofdstad. Geselecteerde gezinnen zullen elektriciteit kunnen aankopen wanneer die het goedkoopst is, opslaan in een Powervault-thuisbatterij, en verbruiken als de elektriciteitsprijzen pieken.

De batterijen van Powervault gebruiken artificiële intelligentie om het elektriciteitsverbruik in huis te optimaliseren. Ze slaan ook geproduceerde energie door zonnepanelen op het dak op. Die kunnen huishoudens verkopen aan energiebedrijven. Bovendien worden de gezinnen betaald om een teveel aan hernieuwbare energie op het net, op te slaan.

Besparingen

Wetenschappelijke studies van het Imperial College London tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk met een flexibeler elektriciteitssysteem dat onder andere gebruikmaakt van thuisbatterijen tegen 2050 tussen de 17 miljard pond (19,5 miljard euro) en 40 miljard pond (46 miljard euro) kan besparen.

Joe Warren, CEO van Powervault: “Een thuisbatterij moet even normaal worden als een wasmachine of een vaatwasser. Door hernieuwbare energie thuis op te slaan, maken we het elektriciteitsnet weerbaarder, doen we onze CO2-uitstoot dalen en besparen we op energiekosten.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.