Hoe implementeert uw organisatie de SDG’s? Vul de survey in!

Op 11 juni lanceren Antwerp Management School, UCLouvain en Universiteit Antwerpen voor de tweede keer de nationale SDG-barometer. In een survey vragen ze bedrijven, lokale overheden, onderwijsinstellingen en ngo’s naar hun kennis over de SDG’s en de implementatie ervan in hun beleid.

Ellen Vervoort | 11 juni 2020
Sdg Barometer Banner
In 2018 gaf 63 procent van de ondervraagden aan de SDG’s te implementeren in zijn of haar organisatie.

De SDG-barometer 2020 volgt op de eerste editie van 2018. Jan Beyne, onderzoeker aan de Antwerp Management School: “Dit jaar bestaan de SDG’s vijf jaar, de ideale gelegenheid om organisaties te bevragen naar hun motivatie en drempels om aan de slag te gaan met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Zo bouwen we voort op de barometer van twee jaar geleden. Bovendien informeren we naar de manier waarop ze een draagvlak creëren bij hun stakeholders en of ze al dan niet hun vooruitgang op het vlak van de duurzaamheidsdoelstellingen meten. In het kader van de coronapandemie stellen we ook enkele vragen over de impact van de crisis op de implementatie van duurzaamheidsmaatregelen: zorgt corona voor een vertraging daarvan of komt alles juist in een stroomversnelling?”

In 2018 bereikte de barometer voornamelijk Vlaamse respondenten. Dit jaar willen de onderzoekers ook zoveel mogelijk Waalse en Brusselse organisaties bereiken. “Bovendien lag de nadruk twee jaar geleden op bedrijven. Dit jaar moedigen we ook lokale overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties aan om de survey in te vullen”, zegt Jan Beyne. De resultaten van de survey stellen de onderzoekers op donderdag 29 oktober voor op het SDG Forum tijdens de SDG Week.

Decennium van actie

In 2018 gaf 63 procent van de ondervraagden aan de SDG’s te implementeren in zijn of haar organisatie. 80 procent daarvan bleek bepaalde SDG’s te prioriteren, maar andere doelstellingen links te laten liggen. 24 procent gaf aan te weten wat de SDG’s zijn, maar concrete kennis of actieplannen te missen. Bedrijven bleken vooral uitdagingen te zien in de vertaling van de SDG’s naar de specifieke context van hun organisatie. Een gebrek aan draagvlak bij interne stakeholders was de voornaamste drempel om de SDG’s in het duurzaamheidsbeleid op te nemen.

“Vijf jaar lang hebben organisaties tijd gehad om de SDG’s te verkennen, maar het komende decennium is cruciaal om actie te ondernemen en alle doelstellingen te omarmen.” Dat zei ook de secretaris-generaal van de VN António Guterres op 24 september 2019 in een statement. “Duurzaamheid is een holistisch gegeven: als organisaties erin slagen de SDG’s als een geïntegreerd, ondeelbaar en universeel duurzaamheidskompas te gebruiken, is de noodzakelijke duurzame transformatie mogelijk”, aldus Beyne.

Vul de survey in.

MVO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!