H&M recycleert uw oude kleding ter plaatse

Shoppers kunnen in de H&M-winkels in Stockholm terecht om hun oude kleding te laten recycleren. Het hele proces kunnen ze – letterlijk - van naaldje tot draadje volgen. Tegen betaling krijgt de klant het gerecycleerde stuk ook mee naar huis.

Inès Aoun | 9 oktober 2020
Hen M

Het proces neemt zo’n vijf uur in beslag. De oude kleding wordt gewassen en uitgerafeld in vezels. Van die vezels spinnen de medewerkers garen die ze transformeren tot unieke kledingstukken. H&M geeft wel toe dat er ook nieuwe garen aan te pas komen. Naar eigen zeggen gebruiken ze geen water en chemicaliën. Voor zo’n 20 euro krijgt de klant het kledingstuk terug mee.

Achter glas

De recyclagemachine heeft de grootte van een container. Ze is dus niet bedoeld om kleding op industriële schaal te recycleren. Alles gebeurt achter glas zodat de klanten kunnen zien hoe hun kledingstuk getransformeerd wordt. Dat is een bewuste keuze. Door consumenten te tonen hoe recyclage werkt, wil H&M ze meer stimuleren om hun afgedankte kleding binnen te brengen. Al geeft Erik Bang, innovation lead van de H&M Foundation in Fast Company wel toe dat de bal ook in hun kamp ligt. De Zweedse kledingwinkel onderzoekt andere businessmodellen (zoals kleding huren) om fast fashion een halt toe te roepen.

Bron: Fast Company, H&M Group

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!