GZA ziekenhuizen laten blauwe doeken recycleren tot speelgoed en meubels

De Antwerpse ziekenhuisgroep GZA is met een project gestart om inpakmateriaal uit het operatiekwartier in te zamelen en te laten recycleren. Een recyclagebedrijf verwerkt de blauwe doeken tot polypropeenkorrels, die worden gebruikt in speelgoed en meubels.

Inès Aoun | 8 maart 2021
Foto Blauwe Doek Die Rond Het Gesteriliseerd Materiaal Zit

Op een drukke dag gooit het ziekenhuispersoneel van GZA zo’n 100 blauwe doeken weg, die rond chirurgische instrumenten zitten. De doeken komen bij het restafval terecht en worden verbrand. Maar de steriele doeken bestaan uit een zuiver kunststof, polypropeen, waardoor ze geschikt zijn om te recycleren. Daarom is GZA sinds kort gestart met een nieuw project om de blauwe doeken apart in te zamelen.

Van afval tot speelgoed

Voor ze gerecycleerd worden, gaan de doeken naar een maatwerkbedrijf in Puurs-Sint-Amands. Medewerkers nemen de kleefband en stickers weg en vouwen de doeken op. Daarna worden ze samengeperst tot balen. De balen gaan daarna naar het recyclagebedrijf. Die wast, vermaalt en smelt ze tot plastic korrels. Die korrels worden gebruikt in de verpakkingsindustrie als folie, in de auto-industrie en in stoelen, bordjes, speelgoed en gieters.

Het project past in de duurzaamheidscampagne van GZA Ziekenhuizen “We zorgen voor morgen” met verschillende initiatieven om de afvalberg te verkleinen.

Bron: GZA, Het Laatste Nieuws

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!