Grootste zonnepark van de Benelux in Lommel officieel geopend

In Lommel is het grootste zonnepark van de Benelux officieel geopend. Liefst 303.000 zonnepanelen zullen het lokale zinkverwerkingsbedrijf Nyrstar voor bijna 100 megawatt aan groene elektriciteit voorzien. Ook andere bedrijven en Lommelse gezinnen zullen op het zonnepark kunnen aansluiten.

Kathleen Van Goethem | 14 juni 2019
Solarpark 1288842 1920

Het reusachtige Kristal Solar Park is een gezamenlijk initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. De installatie gebeurde door ENGIE Fabricom, dat de komende vijftien jaar ook instaat voor het onderhoud. Met 303.000 zonnepanelen op een oppervlakte van 200 voetbalvelden is het nieuwe zonnepark meteen het grootste van de Benelux, goed voor een stroomproductie van net geen honderd megawatt.

Vermindering van 30.000 ton CO2-uitstoot

Het nieuwe zonnepark produceert 85.000 megawattuur aan stroom per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van bijna 25.000 gezinnen. De hernieuwbare stroom van het park moet de CO2-uitstoot bij alle gebruikers samen met meer dan 30.000 ton doen afnemen. Eerste afnemer van de zonnestroom is het zinkverwerkingsbedrijf Nyrstar. Guido Janssen van Nyrstar: “Via een directe lijn tussen het zonnepark en onze technische installaties zal de zinksmelter alle benodigde elektriciteit van de zonnepanelen afnemen. Door het gebruik van hernieuwbare energie vergroenen we ons productieproces aanzienlijk.”

Een zonnepaneel per Vlaming tegen 2020

Ook bedrijven die zich op het nieuwe Lommelse bedrijvenpark Kristalpark III (rond het zonnepark) vestigen, kunnen een aansluiting aanvragen. Net zoals gezinnen uit Lommel. Stapsgewijs zou zo minder stroom naar Nyrstar en meer stroom naar nieuwe gebruikers vloeien.

Het Kristal Solar park past perfect binnen de Vlaamse klimaatdoelstellingen, stelt de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM. “Vlaanderen streeft naar één zonnepaneel per Vlaming tegen 2020. Het project vult in één klap 25 procent van deze ambitie in”, zegt Tom Vanham van de LRM aan VRT NWS.

Bron: VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!