Grondwater in Vlaanderen zakt opnieuw naar laag peil

De grondwaterstanden in Vlaanderen zijn in bijna de helft van de meetplaatsen laag of zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De toestand is wel beter dan in april 2019.

Ellen Vervoort | 9 april 2020
Water in Vlaanderen
Door het gebrek aan neerslag is de verdere aanvulling van het grondwater sinds 12 maart gestopt.

Wat neerslag betreft, was maart een normale maand met een gemiddelde van 75,7 millimeter. Die neerslag viel vrij goed gespreid over Vlaanderen, maar het regende nagenoeg alleen maar voor 12 maart waardoor het ondertussen al bijna vier weken droog is. Ook de komende dagen voorspellen de kaarten weinig regen.

Laag tot zeer laag

Door het gebrek aan neerslag is de verdere aanvulling van het grondwater gestopt. De hoge en zeer hoge grondwaterstanden na de natte periode van januari tot medio maart, daalden weer tot normale standen voor de tijd van het jaar. Ook het aandeel lage en zeer lage grondwaterstanden nam opnieuw toe, staat in het rapport van de VMM.

In 15,5 procent van de meetlocaties zijn de grondwaterstanden momenteel hoog of zeer hoog. 39 procent van de locaties kent een normale grondwaterstand en in 45,5 procent van de locaties is het peil laag of zeer laag voor de tijd van het jaar. De plaatsen waar het grondwater laag tot zeer laag is, liggen doorheen heel Vlaanderen verspreid. De algemene toestand is wel beter dan een jaar geleden.

Dalende verzadiging

Na de overvloedige neerslag in de eerste maanden van 2020, begonnen zowel de oppervlakkige (van 0 tot 10 centimeter) als de diepere bodemverzadiging (van 0 tot 70 centimeter) opnieuw te dalen. Een afnemende trend is normaal voor in deze maanden, maar door het gebrek aan neerslag was de daling vrij sterk met als gevolg lage en zeer lage bodemverzadigingen voor de tijd van het jaar.

Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen daalden overal. Onderzoekers meten verspreid over Vlaanderen normale tot lager dan normale debieten voor de tijd van het jaar. Op een aantal plaatsen verspreid over Vlaanderen is het debiet ook zeer laag voor de tijd van het jaar.

Op de website van Databank Ondergrond Vlaanderen kunt u alle grondwaterstanden, de huidige toestand en de interactieve kaart voor het freatische grondwater raadplegen.

Bron: VMM

SDG

Schoon water en sanitair Leven in het water

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!