5 februari is Grey Day: de dag waarop de groene energie in België op is

Als ons land sinds begin dit jaar alleen maar op zelf opgewekte hernieuwbare energie had gedraaid, zouden we vandaag, na 35 dagen, al zonder zitten. Daarmee valt 'Grey Day' amper een dag later dan in 2019.

Lien Moris | 5 februari 2020
Tihange Kerncentrale
De rest van het jaar draait België op 'grijze' energie, onder meer van kerncentrales.
Hullie

Vanaf vandaag moeten we verder met 'grijze' energie: energie die niet uit hernieuwbare bronnen komt, maar wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen of in kerncentrales. Het begrip 'Grey Day' werd twee jaar geleden geïntroduceerd door Canvas.

Wie doet beter?

De dag waarop Grey Day dit jaar valt, is gebaseerd op Europese cijfers van 2018. In vergelijking met de andere lidstaten bengelt België op de vierde laatste plaats. Zweden prijkt aan de top van de lijst: daar valt Grey Day pas op 19 juli.

Nederland en Luxemburg doen nog slechter dan België, maar beide landen kenden wel een snellere aangroei van hernieuwbare energie. In het geval van Luxemburg heeft dat veel te maken met de aankoop van overschotten van andere landen. Duitsland en Frankrijk, onze andere buurlanden, schakelen na respectievelijk 61 en 62 dagen over op grijze energie. Maar merk op dat Duitsland nog slechts 2 procentpunt van zijn hernieuwbare-energietarget voor 2020 verwijderd is, en Frankrijk 6,4.

3 pistes voor betere score

Wat kan België doen om volgend jaar een beter resultaat voor te leggen? En om onze doelstelling voor 2020 te halen - 13 procent hernieuwbare energie opwekken, tegenover 9,4 procent in 2018? Energie-expert Danielle Devogelaer van het Federaal Planbureau onderscheidt drie pistes:

  1. meer hernieuwbare energie installeren
  2. minder of slimmer energie gebruiken
  3. hernieuwbare energie kopen van landen die met een overschot zitten, zoals Zweden (de zogenaamde statistische transfers)

Het offshore windmolenpark dat vorig jaar opstartte, zal het aandeel hernieuwbare energie alvast naar boven schroeven, vertelt Devogelaer nog aan VRT NWS. Net als twee nieuwe parken op zee die dit jaar operationeel worden.

Bron: VRT NWS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!