Greenfish: “De vraag naar batterijopslagsystemen en waterstof is in opmars”

Beleidsmakers, bedrijven en experts breken zich het hoofd over welke technologie of technologieën ons zullen helpen om klimaatneutraal te worden. Batterijen, waterstofcellen, beide of nog iets anders? Duurzame duizendpoot Greenfish pint zich niet vast op één optie. “Voor elk bedrijf zoeken we uit wat de meest geschikte strategie en technologie is op lange termijn.”

Inès Aoun | 24 februari 2022
Fa1F3B Cda8F68Bbbf84B4A97401D99B2D341F0 Mv2

De omschakeling naar duurzame energiebronnen is voor veel bedrijven en organisaties niet vanzelfsprekend. Ze hebben niet altijd de juiste kennis in huis. Timothy Geerts, business unit manager bij Greenfish België: “De energietransitie realiseren is nochtans cruciaal, want energieverbruik draagt sterk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Als onderdeel van onze focus op duurzaamheid hebben we de Energy Strategy-service ontwikkeld. Die sluit goed aan bij de vraag van de industrie naar toekomstgerichte oplossingen (zie kader).”

Als onderdeel van zo’n energiestrategie analyseert Greenfish welke duurzame technologie het meest geschikt is voor een bedrijf. Ze merken dat de vraag naar batterijopslagsystemen (battery energy storage system of BESS) en waterstof in opmars is.

Batterijen financieel haalbaar?

“Batterijsystemen vervullen een waaier aan functies. Ze kunnen hernieuwbare energie opslaan, het elektriciteitsnet in evenwicht houden, een oplossing bieden voor als je in een uithoek van het land woont en massa’s energie nodig hebt …”, aldus Geerts. “Er zijn dus tal van redenen om te investeren in een BESS.”

Greenfish werkt zowel kleine als grootschalige systemen uit, van enkele kilowattuur tot meerdere megawattuur. “We bekijken voor elk project hoeveel capaciteit er nodig is. De energiesector heeft vaker nood aan grotere batterijen, de bouwsector aan kleinschalige opties.”

Voor bepaalde bedrijven ligt de prijs van een BESS nog te hoog, al is die de laatste jaren fors gedaald. Greenfish ziet wel een nieuwe oplossing opduiken. “We zitten steeds vaker samen met bedrijventerreinbeheerders om te bekijken of bedrijven samen in het verhaal willen stappen. Op die manier is de aankoop van een batterij ineens wel haalbaar.”

Mri

De nood aan flexibiliteit op het net zal alleen maar zal toenemen. Zeker wanneer we meer op zonne- en windenergie zullen draaien én onze elektrische auto’s massaal moeten opladen.”

Mick Richards

Verdienmodellen

Er bestaan ook verdienmodellen die het investeringsrisico temperen. Mick Richards, manager energy strategy bij Greenfish Nederland: “Zo kan je diensten leveren aan de netbeheerder met een deel van je beschikbare capaciteit. Twee voorbeelden van die diensten zijn de frequentiebegrenzingsreserve (FCR) en het congestiemanagement. De FCR is op dit moment een belangrijke bron van inkomsten voor partijen die mee instaan voor het behoud van het evenwicht tussen elektriciteitsproductie en -consumptie, de balancing responsible parties (BRP’s). De FCR zorgt ervoor dat kleine frequentiestoringen op het net worden opgevangen. De deelnemers die in die reserve zitten, moeten hun capaciteit razendsnel kunnen vrijmaken. We spreken van een reactiesnelheid van 0 tot 30 seconden en dat zo’n vier uur lang. Er zijn batterijen die dat kunnen. Je kan ook kiezen om je capaciteit in te zetten om capaciteitstekorten in het elektriciteitsnet (congestie) te verminderen. Een batterij is daar uitermate geschikt voor en dit zou ook een belangrijke inkomstenbron kunnen worden.”

Richards waarschuwt wel dat die verdienmodellen nog in de kinderschoenen staan. “We zijn nu afhankelijk van een beperkt aantal systemen. Met een groeiend aanbod aan flexibele assets is het zeker dat de markt er over enkele jaren compleet anders zal uitzien.” Hoe? Dat weten we nog niet. “Wat wel zeker is, is dat de nood aan flexibiliteit op het net alleen maar zal toenemen. Zeker wanneer we meer op zonne- en windenergie zullen draaien én onze elektrische auto’s massaal moeten opladen.”

Tge

We zien dat de eerste grote investeringsplannen voor waterstofprojecten nu worden goedgekeurd

Timothy Geerts (Greenfish)

En waterstof?

Voor waterstof ziet het plaatje er helemaal anders uit. Geerts: “We zien dat de eerste grote investeringsplannen nu worden goedgekeurd. De uitvoering volgt de komende jaren. Daarnaast krijgen we veel vragen van nieuwsgierige klanten, onder wie gemeenten. Zij vragen zich af hoe ze zich kunnen voorbereiden op een toekomst waarin waterstof een grote rol zal spelen. Je voelt dat iedereen ermee bezig is.”

Zo ver in de toekomst kijken is een grote uitdaging. Door een roadmap op te maken, zorgt Greenfish ervoor dat hun klanten de boot niet missen. Richards: “Als waterstof een rol kan spelen in de toekomstige energievoorziening van onze klanten, identificeren wij samen met hen de stappen die ze kunnen zetten om ‘lock-ins’ te vermijden. Dat zijn maatregelen die bijdragen tot het behalen van de klimaatdoelstellingen op korte termijn, maar doelen op langere termijn hypothekeren. Bij klanten met wie we een langetermijnpartnerschap hebben, blijven we de roadmap bijwerken. Dat doen we wanneer de situatie waarin een bedrijf zich bevindt verandert, de energiemarkten veranderen of de technologische innovaties evolueren.”

Waterstofpioniers

“Onze sterkte is dat we ook in Nederland en Frankrijk actief zijn”, legt Geerts uit. “Zo kunnen we regelmatig van gedachten wisselen met andere experts. Het is cruciaal om van elkaar te kunnen leren, zeker omdat er in Nederland al een twintigtal initiatieven met groene en blauwe waterstof vorm krijgen.”

“We zitten nu in een periode waarbij de plannen van de afgelopen jaren werkelijkheid zullen moeten worden”, vult Richards aan. “Er wordt veel hoop gevestigd op de kansen die een integratie van duurzame waterstof in het energiesysteem kan bieden. Bij Greenfish zijn we enthousiast, maar we vinden het belangrijk dat we waterstof blijven zien voor wat het is: niet de heilige graal, maar een deel van de puzzel.”

Wie is Greenfish?

Greenfish is een ingenieurs- en adviesbureau dat een duurzame bedrijfstransformatie stimuleert, van strategie tot implementatie. Het bedrijf gelooft in een duurzame en winstgevende toekomst en is ervan overtuigd dat het nastreven van de hoogste milieu- en sociale normen essentieel is om de weerbaarheid en winstgevendheid van bedrijven te garanderen. Hoe ondersteunt Greenfish klanten? Het heeft een 360°-benadering ontwikkeld om een duurzame transformatie te versnellen en concurrentievermogen en klimaatneutraliteit op lange termijn te bereiken.Het ondersteunt klanten bij het definiëren van hun duurzaamheidsambities, de beoordeling van hun voetafdruk en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om hun producten en diensten concurrerend en duurzaam te maken. De 280 Greenfishers, gevestigd in vijf steden (Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Parijs en Lyon), zijn actief in heel Europa en combineren gedegen technische en conceptuele vaardigheden met een ondernemersmentaliteit.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!