Google Street View checkt luchtkwaliteit in uw buurt

De wagens die Google op pad stuurt om straten in beeld te brengen, worden uitgerust met extra sensoren. Zo kunnen ze ook de luchtkwaliteit controleren. De eerste proefprojecten lopen in Houston, Mexico-Stad en Sydney.

Fran Herpelinck | 19 september 2018
Google Street View
© Google

Google werkt al enkele jaren intensief samen met Aclima, een start-up uit San Francisco die sensoren heeft ontwikkeld om de luchtkwaliteit te meten. Extra handigheid: de slimme meetpunten zijn verbonden met het internet, waardoor de verzamelde data meteen beschikbaar zijn. Op die manier kunnen de auto’s die Google voor Street View op pad stuurt ook poolshoogte nemen over de lokale luchtkwaliteit. De voorbije drie jaar verzamelden Google en Aclima al verschillende datasets over luchtvervuiling in hun thuisprovincie Californië.

De wereld rond

De komende weken zal Google de nieuwe meettechnologie in drie grootsteden testen: Houston in Texas, Mexico-Stad en het Australische Sydney. Concreet zullen de wagens er de waardes van CO2, CO, NO, NO2, ozon en fijn stof opmeten. Naderhand zal Google de gegevens online ter beschikking stellen. Nog dit najaar zullen de meetwagens al in het westen van de VS rondrijden, om binnen afzienbare tijd ook in Europa op te duiken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!