Plus Google en Unilever testen code tegen greenwashing

Het Voluntary Carbon Markets Integrity Initiative (VCMI) en de Britse overheid hebben een code opgesteld rond carbon offsetting. Die code moet ervoor zorgen dat CO2-compensatie op een eerlijke en correcte manier gebeurt.

Inès Aoun | 15 juni 2022
Nature G8C9B7Ed22 1920

CO2-compensatie is een heikel onderwerp. Zijn de projecten waarin wordt geïnvesteerd bijvoorbeeld wel klimaatresistent? En bieden ze voldoende voordelen voor de lokale omgeving? Om die reden heeft VCMI een code opgesteld. De Provisional Claims Code of Practice moet bedrijven en organisaties een referentiekader bieden om aan carbon offsetting te doen. De principes houden onder andere in dat de acties gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke informatie, dat alle relevante emissiescopes mee in rekening worden gebracht, dat de projecten geen negatieve impact hebben op mens en milieu … Bedrijven en organisaties kunnen een bronzen, zilveren of gouden status verkrijgen, afhankelijk van hoe goed ze het doen.

Unilever, Google en Hitachi werken alvast mee aan het pilootproject dat loopt tot augustus. Begin volgend jaar wordt de code geüpdatet en kan iedereen die dat wil ermee aan de slag.

Frankrijk heeft wet tegen greenwashing

In Frankrijk staan ze ondertussen al een stap verder. In 2023 zal het verboden zijn voor bedrijven om zich ‘klimaatneutraal’ of ‘CO2-neutraal’ te noemen zonder dat ze daarvoor bewijs kunnen leveren. Dat wil zeggen dat ze de CO2-voetafdruk van de hele levenscyclus van hun product moeten publiceren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.