Plus Goodman Europe wil zijn CO2-uitstoot in alle scopes verminderen met 70% tegen 2030

Logistieke vastgoedreus Goodman wil in Europa zijn absolute uitstoot verminderen met 70 procent en zijn relatieve uitstoot met 55 procent ten opzichte van 2019. Dat doet het onder andere door in de toekomst nog maar groene elektriciteit te gebruiken en aardgas uit zijn gebouwen te bannen.

Inès Aoun | 22 februari 2022
Be Boom Image09 Hr High

Bedrijven die deelnemen aan het Science Based Targets Initiative (SBTi, zie kader) kunnen zich engageren om de opwarming ruim onder de 2°C te houden of nog verder te gaan en ze te begrenzen tot 1,5°C. Goodman Europe gaat voor die laatste doelstelling.

Bovendien wil de logistieke vastgoedgigant de drie scopes aanpakken. Dat betekent dat het de eigen directe emissies aanpakt (scope 1) en overschakelt op hernieuwbare energie om indirecte emissies terug te schroeven (scope 2). Daarnaast worden ook de indirecte emissies onder de loep genomen die ontstaan bij de leveranciers en bij de eindgebruiker van zijn product (scope 3). Het bedrijf verbindt zich ertoe zijn absolute broeikasgasemissies – scope 1 en 2 – te reduceren met 70 procent tegen 2030 en zijn uitstoot in scope 3 met 55 procent. In beide gevallen geldt 2019 als referentiejaar. De doelstellingen die Goodman Europe heeft gesteld, zijn goedgekeurd door het SBTi.

Compensatie als laatste optie

Dat betekent niet dat Goodman Europe zijn uitstoot vooral zal compenseren. In het persbericht maken ze zich sterk dat ze eerst de emissies willen reduceren en pas als laatste optie gaan voor compensatie. De emissies zal het bedrijf naar beneden halen door:

  • over te schakelen op 100% groene elektriciteit en andere energiebesparende maatregelen in te voeren;
  • het gebruik van hernieuwbare energie in zijn gebouwen te verhogen;
  • het gebruik van aardgas in de gebouwen geleidelijk af te bouwen;
  • te overleggen met klanten over energie-efficiëntie;
  • meer energie-efficiënte maatregelen te nemen , zoals efficiënte verlichting en verwarming;
  • om te schakelen naar een volledig elektrisch wagenpark;
  • materialen met een lage CO2-voetafdruk te gebruiken;
  • sterker samenwerken met de hele waardeketen, van leverancier tot klant (bvb Groene leasingclausule, ESG-beoordeling van leveranciers met EcoVadis)

Op termijn wil Goodman Europe ook circulair vastgoed ontwikkelen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.