Gent stelt onthardingsaannemer aan

Stad Gent gaat een onthardingsaannemer aanstellen. Die moet ervoor zorgen dat de waterreserves in de stad op peil blijven. Een stedelijke werkgroep droogte gaat op zoek naar oplossingen om meer water in de kringloop te houden.

Ellen Vervoort | 27 mei 2020
Gent ontharding

Ruim zestien procent van de Vlaamse oppervlakte is verhard, ongeveer het dubbele van het Europees gemiddelde. Door de aanhoudende droogte zoeken steden en gemeenten naar manieren om te ontharden en zo de waterreserves op peil te houden.

Stad Gent stelt daarom een onthardingsaannemer aan. Die zal werken binnen de wegendienst en bij kleine en grote werken evalueren hoe we minder beton of asfalt kunnen gebruiken. Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw aan VRT NWS: “De doelstelling zal altijd hetzelfde zijn: ontharden, vergroenen en de waterinfiltratie en -buffering mogelijk maken.”

15 procent per jaar

Op lange termijn moet elk project van de stad ontharding mogelijk maken. “We gaan voor vijftien procent minder verharding per jaar, over alle projecten heen”, zegt Filip Watteeuw. “Bovendien maken we telkens de balans op: hoeveel beton of asfalt was er voor de heraanleg van een weg en hoeveel daarna? Ook bij private werken houden we daar rekening mee, grote asfaltvlaktes als parking kunnen niet meer.”

Werkgroep droogte

De Oost-Vlaamse hoofdstad neemt nog meer initiatieven om de aanhoudende droogteperiodes in de toekomst beter te kunnen overbruggen. De groendienst kiest bij de aanleg van openbaar groen voortaan voor droogtebestendige planten. En een stedelijke werkgroep droogte zal op zoek gaan naar manieren om meer regenwater op te vangen van de daken van kerken, sporthallen en andere stadsgebouwen. “Bovendien maken we het project rond bronbemaling verplicht”, zegt milieuschepen Tine Heys aan Het Laatste Nieuws. “Bij elke bouwput waar grondwater wordt opgepompt, zal dat water ter beschikking staan van particuliere buurtbewoners.”

Ook andere lokale en regionale besturen nemen maatregelen tegen de aanhoudende droogte. Zo is bij de provincie Antwerpen sinds 1 april de eerste droogtecoördinator van ons land in dienst.

Bron: VRT NWS, Apache, HLN.be

SDG

Schoon water en sanitair Duurzame steden en gemeenschappen Klimaatactie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!