De stad Gent wil haar wooncapaciteit de komende jaren gevoelig uitbreiden. Tussen de wijken Dampoort en Muide, waar nu nog de oudste havendokken van de Leiestad liggen, verrijst de Nieuwe Dokken. Daar komen ongeveer 400 nieuwe appartementen en huizen voor Gentenaars van alle leeftijden, panden voor lokale handelaars, kantoren, een brasserie, een broodjeszaak, en tal van openbare voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, een basisschool, een park en een wijksporthal. De ambitie is om van deze gloednieuwe wijk een op-en-top modern stedelijk woongebied te maken dat doordrongen is van duurzaamheid.
Een van de paradepaardjes van de Nieuwe Dokken is het innovatieve watermanagement, met als doel een gesloten waterkringloop. De waterzuivering moet schoon en herbruikbaar water leveren, en ook nog eens energiezuinig zijn. De warmte en ook de afvalstoffen uit het water worden gerecupereerd.
Warmtenet en afvalwaternetwerk
De ontwikkeling van de Nieuwe Dokken verloopt in drie fasen, die elk overeenkomen met een deel van de wijk. Momenteel is het middendeel volop in aanbouw, in de loop van volgend jaar gebeurt de oplevering. Naast huizen en appartementen (in totaal ruim tachtig wooneenheden) verrijzen er ook commerciële panden en een school. Alle gebouwen worden aangesloten op een warmtenet en een ingenieus afvalwaternetwerk.
Dat afvalwaternet – noem het geen rioleringsnet – is gebaseerd op het Zawent-principe: Zero AfvalWater, met Energie- en NutriëntenTerugwinning. Voor het eerst zal deze baanbrekende technologie worden toegepast in een woonproject in België. Het project krijgt steun vanuit diverse regionale en Europese programma’s, waaronder het Nereus-project (Interreg), dat de mogelijkheden wil demonstreren van innovatieve technologie voor het hergebruik van afvalwater en andere afvalstromen in een stedelijke context.
Doorgedreven gescheiden inzameling
“Dit is een verhaal over energie, maar ook over mobiliteit, woonkwaliteit en afval- en watergebruik”, zegt Dries Seuntjens, projectleider bij DuCoop, een coöperatie gespecialiseerd in duurzame alternatieven voor diensten die normaal door nutsbedrijven worden geleverd. “Het hele idee is dat het afvalwater van de wijk wordt gezuiverd en hergebruikt als proceswater in een naburig bedrijf (Christeyns dat hoogwaardige chemische hygiëneproducten levert, red.). Uit het afvalwater halen we bovendien energie en nutriënten, die we kunnen omzetten in respectievelijk warmte en meststoffen.”