Gemeenten kunnen 680 miljoen euro besparen met slimme straatlantaarns

Agoria Vlaanderen roept de Vlaamse steden en gemeenten op om massaal en sneller over te schakelen op ledverlichting en slimme straatlantaarns. Dat is energiezuiniger, beter voor het klimaat, voor de veiligheid en voor de gezondheid. En een pak goedkoper voor de gemeenten. 

Els Depauw | 26 april 2018
Street Light 684585 960 720

De steden en gemeenten beheren tachtig procent van de openbare lichtpunten in Vlaanderen. Volgens netbeheerder Eandis besparen intussen zo’n tachtig besturen - of een op de drie - op straatverlichting. Dat is nog veel te weinig, vindt Agoria, de federatie van technologische bedrijven.

Agoria Vlaanderen berekende dat steden en gemeenten op termijn 680 miljoen euro kunnen besparen op de normale levensduur van de lichtinstallaties. De overschakeling zou ook leiden tot een daling van de CO2-uitstoot met meer dan 100.000 ton per jaar. Niet alleen door de openbare verlichting te vervangen door ledlicht, maar ook door over te schakelen op slimme verlichting. 

Licht dimmen als het rustig is

Zo’n ‘slimme straatlantaarn’ kan het licht dimmen op rustige momenten, de verkeersstromen omleiden op basis van de CO2-uitstoot en doorgeven waar er vrije parkeerplaatsen zijn. Hij kan ook beelden van onveilige situaties doorsturen naar politiediensten. Wit led-licht verhoogt bovendien de zichtbaarheid en vergemakkelijkt gezichtsherkenning. Met stuurbare led-systemen kan Vlaanderen ook naar minder lichtvervuiling gaan, een plus voor de fysieke en mentale gezondheid.

Slimme straatlantaarns kunnen zelfs een wifi-hotspot, een oplaadpunt voor elektrische voertuigen en toegang tot water en elektriciteit bevatten. Ze passen helemaal in het concept van de stad van de toekomst, de ‘smart city’, die informatietechnologie en het internet gebruikt om de stad te beheren en te besturen. 

Slimme voorbeelden

Mechelen schakelde al in 2011 over op slimme ledlampen voor zijn openbare verlichting. In Leuven zoeken sensoren op de verlichtingspalen naar vrije parkeerplaatsen en meten ze de luchtkwaliteit. De Grote Markt in Antwerpen wordt door 1.300 ultrazuinige ledspots verlicht. Brussel trekt dit jaar 97.000 euro uit om zijn voetgangerszone uit te rusten met moderne straatverlichting.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!