Geen klimaatgesprekken in 2020

De Duitse lockdownmaatregelen maken ook de tussentijdse klimaatvergadering in Bonn onmogelijk. Daardoor zijn er dit jaar geen klimaatonderhandelingen, want ook de cruciale klimaattop in Groot-Brittannië was al verschoven naar eind 2021.

26 juni 2020
Un Davi Mendes C7Ir2 Go9Q Xc Unsplash

De grote politieke klimaattoppen krijgen meestal de meeste aandacht in de media, omdat de wereldleiders er hun opwachting maken en de grote lijnen worden uitgezet. Maar elk jaar vindt ook in het Duitse Bonn een bijeenkomst van het VN-Klimaatbureau (UNFCCC) plaats. Daar worden vaak de technische details uitgewerkt, zoals de wereldwijde emissiehandel en transparantie bij het melden van emissiereducties.

Uitstel wordt afstel

De top in Bonn was oorspronkelijk in juni gepland, maar was al verplaatst naar oktober. Nu de Duitse regering alle grote evenementen verbiedt tot eind oktober, besliste het VN-klimaatbureau (UNFCCC) noodgedwongen om de top in Bonn af te blazen.

Omdat ook de klimaattop in Glasgow een jaar opschuift zullen er dit jaar geen klimaatgesprekken op hoog niveau meer plaatsvinden. De bezorgdheid groeit dat het momentum helemaal wegzakt in de strijd tegen de klimaatverandering.

Werk gaat door

UNFCCC-baas Patricia Espinosa verzekert dat er in tussentijd verder gewerkt wordt, ondanks het uitstel van de fysieke vergaderingen.

“Covid-19 is een buitengewone uitdaging met een impact op het leven van miljarden mensen”, zegt Espinosa. “Maar het heeft geen einde gemaakt aan de klimaatverandering, die blijft een existentiële bedreiging. De pandemie heeft de manier waarop we werken veranderd maar het werk niet gestopt.”

Bron: IPS

SDG

Klimaatactie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!