FrieslandCampina stapt over op 100 procent gerecycleerde petflessen

Het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina gaat petflessen maken van 100 procent gerecycleerd pet. De fabriek in Aalter wordt daarvoor uitgerust met een hypermoderne, energie-efficiënte productielijn.

Lien Moris | 14 januari 2021
Rpet FrieslandCampina
FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft de ambitie om al zijn verpakkingen tegen 2050 circulair en koolstofneutraal te maken. Patrick van Baal, Global Director Packaging Development: “Daarom verhogen we het gerecycleerde gehalte van onze petflessen van 20 naar 100 procent. Deze stap is cruciaal, want om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, moeten alle verpakkingen eerst recyclebaar en/of herbruikbaar worden.”

Met deze innovatie voorkomt FrieslandCampina naar eigen zeggen de productie van bijna 1,9 miljoen kilo aan nieuw plastic.

Duurzame productielijn

De productie van de gerecycleerde petflessen start in februari. De zuivelreus investeert daarvoor in een state-of-the-art productielijn in zijn fabriek in Aalter. Die is zuiniger en energie-efficiënter en vult meer flesformaten dan andere petlijnen, waardoor het bedrijf 95 miljoen extra flessen per jaar kan produceren.

Innovatieve wikkel

Omdat een petfles alleen gerecycleerd kan worden als er geen wikkel meer rond zit, heeft de R&D-afdeling van FrieslandCampina een ‘ritssluiting’ ontwikkeld die het makkelijker maakt om het jasje te verwijderen. Flessen zonder wikkel op de markt brengen is volgens het bedrijf geen goed idee. Dan zou de inhoud sneller bederven.

Bron: FrieslandCampina, Engineeringnet.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!