Franse gemeentes en ngo’s dagen Total voor de rechter

Veertien Franse lokale overheden en verschillende ngo’s spannen een proces aan tegen Total. Ze betichten de oliegigant ervan niet genoeg maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering.

Ellen Vervoort | 30 januari 2020
Total-tankstation Frankrijk
LUTTENBACHER JULIEN - CAPA - TOTAL

De lokale autoriteiten (waaronder Bayonne, Centre Val de Loire, Est-Ensemble Grand Paris, Grenoble, La Possession en Nanterre) bevinden zich zowel op het Franse vasteland als in het overzees departement Réunion, een eiland in de buurt van Madagaskar. Samen met enkele ngo’s claimen zij dat de man in de straat de klimaatverandering al voelt terwijl grote bedrijven zoals Total geen actie ondernemen.

Franse wet

Volgens de aanklagers overtreedt Total daarmee de Franse wet inzake waakzaamheidsplicht. Daarin staat dat bedrijven duidelijke maatregelen moeten nemen om schendingen van de mensenrechten en milieumisdrijven veroorzaakt door hun activiteiten, te voorkomen. Maar volgens de aanklagers maakte Total de afgelopen twee jaar niet genoeg melding van de klimaatverandering in hun beleidsplannen en heeft de oliegigant te weinig gedaan om de klimaatdoelstellingen van Parijs na te streven. Het energiebedrijf heeft geen doelstellingen gedefinieerd om zelf klimaatneutraal te worden, bleek uit een studie van de London School of Economics en de Universiteit van Oxford.

Het is de eerste keer dat een privaat bedrijf in Frankrijk voor de rechtbank wordt gesleept wegens een gebrek aan klimaatactie. Vorig jaar klaagden Greenpeace en Oxfam de Franse regering wel al aan om gelijkaardige redenen. Die rechtszaak werd via een online petitie ondertekend door twee miljoen mensen. In Nederland werd olie- en gasconcern Shell al eerder aangeklaagd.

Meer tijd nodig

De oliegigant kondigde eerder aan dat het zijn verantwoordelijkheden wel nastreeft en zal in maart een rapport publiceren over de genomen maatregelen. Eerder deze maand zei de directeur van Total, Patrick Pouyanné, dat de energietransitie tijd vergt.

Total behoort tot de twintig grootste bedrijven die fossiele brandstoffen produceren en daarmee samen verantwoordelijk zijn voor een derde van de broeikasuitstoot veroorzaakt in de moderne tijd. Zo schreef The Guardian vorig jaar.

Bron: The Guardian, The Daily Mail, The London School of Economics and Political Science

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!