Fietspunten in provincie Antwerpen maken doorstart

De provincie Antwerpen heeft een reddingsplan klaar voor tien fietspunten in de Kempen en de Antwerpse Zuidrand. Het voortbestaan van de fietspunten, die eerder dreigden te verdwijnen door besparingen bij de NMBS, is daardoor verzekerd. Er komt extra dienstverlening, er komen nieuwe fietspunten bij én er worden meer mensen tewerkgesteld.

25 februari 2018
Fietspunt
provincie Antwerpen

Fietspunten staan in voor het onderhoud en de controle van tienduizenden fietsenstallingen in meer dan vijftig Belgische stations. Je kan er terecht om een fiets te huren en voor kleine herstellingen. Ook het onderhoud van de Blue-bikes, de deelfietsen van de NMBS, behoort tot hun takenpakket. De service van de fietspunten wordt gesmaakt door tal van treinreizigers, zeker ook door pendelaars die dagelijks gebruikmaken van de combinatie trein-fiets voor hun woon-werkverkeer. Maar de besparingsrondes bij de NMBS strooiden roet in het eten: twee jaar geleden kondigde de spoorwegmaatschappij aan dat 17 fietspunten zouden verdwijnen en dat ze voor een heel aantal andere fietspunten de middelen fors zou terugschroeven.

Businessplan

De provincie en de besturen van tien Antwerpse gemeenten – Mol, Geel, Turnhout, Herentals, Hove, Boechout, Mortsel, Kontich, Lint en Edegem – bleven niet bij de pakken neer zitten. Ze tekenden een businessplan uit om de bedreigde Antwerpse fietspunten in ere te herstellen. Dat voorziet in een sterk basispakket, aangevuld met extra dienstverlening op maat van elke stad of gemeente. De medewerkers van de fietspunten staan sowieso in voor orde en netheid aan de fietsenstallingen aan het station en verwijderen sluikafval en onkruid. Ze zorgen voor een correcte plaatsing van de fietsen, labelen verkeerd gestalde fietsen en sporen de gebruikers aan om hun fiets correct te stallen. Ze halen weesfietsen weg, houden een oogje in het zeil aan de fietsenstallingen om diefstal en vandalisme te voorkomen en voeren kleine herstellingen uit volgens het altijd-thuiskom-principe enzovoort.

Naast dit basispakket kan elk lokaal bestuur met zijn fietspuntuitbater afspraken maken over bijkomende dienstverlening. Dat kan gaan van een specifiek aanbod voor bedrijven of acties naar scholen in functie van verkeersveiligheid, toezicht op fietsenstallingen elders op het grondgebied, tot het registreren van fietsen in samenwerking de lokale politie. Erg in trek is ook de pop-up-fietsenstalling met plaats voor 600 fietsen, die ingezet kan worden bij grote evenementen.

Sociale tewerkstelling

Er komen ook fietspunten bij in de provincie Antwerpen, in de gemeenten Balen, Kasterlee en Olen. Dit voorjaar treedt ook Heist-op-den-Berg tot het partnerschap en verwacht wordt dat nog meer lokale besturen zullen aansluiten.

In de fietspunten kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaringen opdoen die hen helpen doorstromen naar een baan in het reguliere arbeidscircuit. Door de uitbreiding van het aantal fietspunten en de dienstverlening neemt het aantal tewerkgestelde doelgroepmedewerkers toe, van 24 naar 28. En daar komen er in de toekomst ongetwijfeld nog bij, geeft het provinciebestuur te kennen. De samenwerking tussen provinciebestuur, gemeentebesturen en uitbaters van fietspunten in de provincie Antwerpen is uniek in België.

Bron: provincie Antwerpen

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!