MVO

Plus Fairtrade Nederland lanceert rechte banaan

Fairtrade streeft naar sociale rechtvaardigheid en wil wat krom is, recht te maken. Dat nemen ze tegenwoordig wel erg letterlijk. Fairtrade Nederland heeft samen met bananenimporteur AgroFair en boeren van de bananencoöperatie Plátano Recto in Colombia een rechte banaan gekweekt. Of toch, dat deden ze ons geloven.

Inès Aoun | 6 april 2022
Fairtrade Banaan

Edit: *Zelfs wij vallen voor aprilgrappen. Ze was alleszins al beter dan die over politici die een zangcarrière starten*. Op zoek naar initiatieven rond verduurzaming van de voedingsketen die wél echt verkrijgbaar zijn? Lidl Nederland brengt duurzame cashewnoot op de markt en Belgische chocoladesector zet eerste stappen richting duurzaamheid.

Met de stunt wil Fairtrade Nederland consumenten erop wijzen dat ze met hun keuze voor duurzame producten een positieve impact hebben op mens en milieu. Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. “Fairtrade zet zich al een kwart eeuw in voor betere leef- en werkomstandigheden van bananenboeren en -werknemers. Dit doen we door boeren te verenigen in coöperaties en werknemers in hun kracht te zetten. Daarnaast stelt Fairtrade als enige keurmerk keiharde, niet onderhandelbare betalingseisen. Ook is er extra aandacht voor het milieu en zijn er strenge eisen voor goede arbeidsomstandigheden, zo werkt Fairtrade met bedrijven toe naar een leefbaar loon voor werknemers.”

Fairtrade Nederland ging in zee met AgroFair en de boeren van de coöperatie Plátano Recto in Colombia. Hoe ze de banaan hebben rechtgetrokken, verklappen ze niet. In het persbericht spreken ze van een ‘innovatieve techniek’. De rechte banaan ligt vanaf nu in beperkte oplage in de Nederlandse supermarkten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.