Zo zorgt Fairphone ervoor dat toestellen nog langer meegaan

De Fairphone 3 Plus is niet zomaar een nieuw model, het is een verzameling van vernieuwde onderdelen die gebruikers ook afzonderlijk aan hun vorige model kunnen toevoegen. Het Nederlandse bedrijf hoopt dat kopers hun smartphones zo langer blijven gebruiken.

Ellen Vervoort | 9 september 2020
Fairphone 3 Plus Camera
Wie een Fairphone 3 gebruikt, kan de vernieuwde stukken op de website afzonderlijk kopen.
© Fairphone

Afgedankte elektronica vormen een sterk groeiende afvalberg. De meeste mensen ruilen hun smartphone na iets meer dan twee jaar al in voor een andere. Slechts 20 procent van die afgedankte toestellen wordt volgens Fairphone daarna daadwerkelijk gerecycleerd. Dat wegwerpgedrag heeft een negatieve impact op elke schakel in de toeleveringsketen. Fairphone probeert daar al jaren iets aan te veranderen door zoveel mogelijk materialen te winnen onder eerlijke en duurzame omstandigheden. Hun smartphones zijn bovendien demonteerbaar, waardoor gebruikers stukken afzonderlijk kunnen vervangen.

Zelfde design, nieuwe modules

De Fairphone3 Plus (FP3+) ziet er hetzelfde uit als de Fairphone 3 (FP3). Toch zijn er een paar verschillen: de camera’s op de voor- en achterkant van het model tellen meer megapixels en de audiomodules zijn beter. Beide onderdelen zijn gemaakt van 75 procent gerecycleerd plastic. De software wordt ondersteund door Android 10 én de hele smartphone bestaat uit 40 procent gerecycleerde materialen (ten opzichte van 9 procent in de vorige versie).

Gebruikers van een FP3 kunnen de vernieuwde stukken op de website afzonderlijk kopen en daarmee de oude stukken in hun smartphone vervangen. Ze krijgen ook de mogelijkheid om hun software te updaten.

90 procent minder CO2

De smartphone wordt zo module per module verbetert, waardoor oude modellen minder snel in onbruik raken. De Fairphone 3 zou volgens het merk minstens vijf jaar moeten meegaan om de CO2-uitstoot veroorzaakt tijdens de hele levenscyclus van de smartphone met 28 procent te verminderen. Na zeven jaar groeit dat percentage aan tot 42 procent. Door niet je hele toestel, maar modules te upgraden, bespaar je tot 90 procent uitstoot ten opzichte van de aanschaf van een nieuw apparaat.

Bron: Fairphone, BusinessGreen

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!