Facadeclick wint Ecodesign by OVAM Gold Award

De winnaars van de Henry van de Velde Awards zijn bekend. Facedeclick mocht de Ecodesign by OVAM Gold Award in ontvangst nemen. Het bedrijf heeft een circulair bouwsysteem ontwikkeld dat design en duurzaamheid op een eenvoudige manier combineert.

Inès Aoun | 8 februari 2021
Facadeclick 2018 05
©Facadeclick

Het bedrijf uit het Leuvense Wilsele wordt gerund door Patrick en Jasper Vandenbempt. Ze ontwikkelden een holle baksteen met verbindingsstukken uit gerecycleerd kunststof die je op andere stenen kan klikken. Facadeclick werkt zoals Legoblokjes, er komt dus geen mortel of lijm aan te pas.

Probleem aan de bron aanpakken

Met Facadeclick bouw je een muur drie keer sneller op dan met de traditionele bouwmethode, in alle weersomstandigheden. Bij de bouw wordt ook minder water verbruikt en er komt minder CO2 vrij. Last but not least: je kan de gebruikte materialen weer uit elkaar halen en recycleren.

Ook de isolatiekorrels die Facadeclick gebruikt zijn volledig circulair. Het gaat om BioFoam-parels, een biologisch afbreekbaar materiaal dat bij de demontage van het gebouw uit de spouwmuren gehaald wordt en industrieel gecomposteerd wordt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is alvast tevreden met de winnaar: “Bouw- en sloopafval is veruit onze grootste afvalstroom. Een groot gedeelte van die stroom kan wel gerecycleerd worden, maar ook daar kruipt energie in. Door in te zetten op ecodesign, pakken we het probleem aan de bron aan. Materialen kunnen zo bijna onmiddellijk weer als nieuwe grondstof gebruikt worden zonder een (ingewikkeld) recyclageproces te moeten doorlopen.”

Lees het artikel Gevel als tijdelijke opslagplaats dat we in 2018 schreven.

Alle winnaars van de Henry van de Velde Awards 2021 (georganiseerd door Flanders DC en de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!