Plus Europese duurzaamheidsstandaarden voor rapportage gepubliceerd voor consultatie

In april van vorig jaar kondigde de Europese Commissie aan dat ze alle grote bedrijven wil verplichten om transparanter te communiceren over hun duurzaamheidsdoelstellingen. De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) werd gevraagd om standaarden uit te werken. EFRAG heeft nu een eerste set gepubliceerd.

Inès Aoun | 4 mei 2022
Rapportage Europa Duurzaamheid

Voor het eerst wordt een tipje van de sluier opgelicht over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) of duurzaamheidsrapportagerichtlijn. Op de website van EFRAG zijn de eerste set van standaarden gepubliceerd in de vorm van een survey. De publieke consultatie loopt tot 8 augustus.

Biodiversiteit

De documenten bevatten onder andere richtlijnen over hoe bedrijven moet rapporteren over hun impact op het milieu (environment), hoe ze omgaan met sociale aspecten (social) en hun beleid (governance), wat we ESG-criteria noemen. Milieu omvat bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgasemissies in alle scopes (directe en indirecte emissies en de uitstoot die ontstaat bij leveranciers en de eindgebruikers). Ook de impact van hun activiteiten op de biodiversiteit moet gerapporteerd worden. Volgens Mirjam Wolfrum van CDP zullen bedrijven veel transparanter moeten zijn over hun emissies, hun impact op ontbossing en hun watergebruik dan nu het geval is.

2025

Ondertussen zit de CSRD-richtlijn zelf nog bij het Europees Parlement. De technische expertgroep heeft haar zeg gedaan, nu moeten de leden van het parlement stemmen. Daarna gaat het naar de Europese Raad. Verwacht wordt dat bedrijven voor het eerst volgens de nieuwe richtlijn zullen moeten rapporteren in 2025 over het jaar 2024. Dat is later dan initieel werd ingeschat.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.