Europese Commissie keurt mechanisme om sluiting kerncentrales op te vangen goed

De Europese Commissie gaat akkoord met het Belgische capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM). De eerste veiling om capaciteit te leveren in 2025 wordt georganiseerd in oktober van dit jaar. De vergunningen voor nieuwe gascentrales blijft echter een twistappel.

Inès Aoun | 1 september 2021
Europa Keurt Crm Goed

In september 2020 stelde de Europese Commissie een onderzoek in naar het capaciteitsremuneratiemechanisme (zie kader). De Commissie had haar bedenkingen met name over de nood aan zo’n systeem. Zou dat bijvoorbeeld niet leiden tot overproductie? Uit de conclusies van het onderzoek blijkt dat zo’n reserve wel degelijk nodig is.

Uitvoerend vicepresident Margrethe Vestager: “We keuren het capaciteitsmechanisme goed dat zal bijdragen aan de bevoorradingszekerheid van elektriciteit na de kernuitstap in 2025. Bovendien verwelkomen we de beslissing van de Belgische autoriteiten om bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden in te voeren wanneer nieuwe fossiele brandstofinstallaties worden gebouwd. Dat is een positieve ontwikkeling die zal helpen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te behalen.”

Dat wil nog niet zeggen dat alles in kannen en kruiken is. Vorige maand nog weigerde de provincie Vlaams-Brabant de vergunning voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde.

Wat is het capaciteitsremuneratiemechanisme?

Omdat de kerncentrales definitief de deuren sluiten in 2025, moet ons land op zoek naar alternatieven om een mogelijk stroomtekort op te vangen. Concreet moeten er nieuwe (gas)centrales worden gebouwd. Maar investeerders zijn niet happig om geld te stoppen in centrales die na een tijdje veel minder vaak zullen draaien. Om investeringen aan te moedigen, riep de federale overheid daarom het capaciteitsremuneratiemechanisme in het leven. Dat garandeert een vergoeding voor centrales die hun capaciteit ter beschikking stellen wanneer er een tekort dreigt. De projecten worden geselecteerd via een veiling.

Niet alleen gascentrales kunnen trouwens meedingen op de veiling. Alle mogelijke technologieën voor de productie van elektriciteit, de opslag ervan of het beheer van de vraag mogen deelnemen. Ook zonnepaneelparken, windmolenparken of batterij-installaties krijgen dus een kans.

Bron: Europese Commissie, De Standaard, BBL, Het Nieuwsblad

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!