Plus Europese belangengroep geeft China tegengas over kritieke metalen

In Brussel is een nieuwe Europese belangengroep opgericht die zich behartigt om het belang van kritieke metalen, nodig voor de productie van hernieuwbare energie. In een door China gedomineerde markt is het de eerste Europese krachtenbundeling.

Fran Herpelinck | 4 juli 2019
Pit 984037 1920

Kritieke metalen zijn, anders dan de naam doet vermoeden, veelal geen zeldzame metalen. Het gaat om een groep van zeventien delfstoffen zoals magnesium of kobalt die ‘kritiek’ zijn omdat de productie in handen is van een select clubje groeilanden of landen in conflictgebieden. Dat betekent dat de bevoorrading binnen Europa niet verzekerd is. De leveranciers van de metalen zijn wereldwijd op één hand te tellen: zo’n 95 procent van de kritieke delfstoffen komt uit China, een goede 65 procent van het kobalt komt uit Congo, waar andermaal China een flinke vinger in de pap heeft. Tegelijk zijn kritieke metalen onontbeerlijk voor de overgang naar een koolstofneutrale economie. Denk aan de populaire lithium-ionbatterijen van elektrische wagens en fietsen, die vervaardigd worden met kobalt. Of aan het fotovoltaïsche binnenwerk van zonnepanelen, waar met name indium voor nodig is.

Samen sterker

Als reactie op de Chinese houdgreep op de markt, zag de Europese belangengroep REIA (Rare Earth Industry Association) vorige week het levenslicht in Brussel. Wat enkele jaren geleden begon als een door Europa gesponsord innovatietraject, is nu officieel gelanceerd als een onafhankelijke groepering van academici en bedrijven die de Europese markt van kritieke metalen vertegenwoordigen. Trekkers zijn de KU Leuven en de Universiteit van Leiden, ter ondersteuning van bedrijven die zich als producent of verwerker op kritieke metalen richten. Opvallend: ook enkele Chinese bedrijven, die werk willen maken van duurzame mijnbouw, zijn mee aan boord.

In de eerste plaats wil REIA naar eigen zeggen meer transparantie verschaffen over de herkomst, ontginning en verwerking van kritieke metalen. Nabeel Mancheri, onderzoeker aan de KU Leuven en manager van REIA, verwijst naar 2011, toen een handelsdispuut tussen China en Japan de prijzen voor kritieke metalen de hoogte in joeg. Om zijn eigen expansie te waarborgen, voerde China strenge exportquota in. “In dat jaar bleek duidelijk de nood aan meer globaal overleg en samenwerking. Zeker toen was er heel wat onduidelijkheid tussen de verschillende spelers op de markt. Dat willen we verhelpen via een belangengroep die inzet op een liberale handelspolitiek”, aldus Mancheeri aan de politieke nieuwssite Euractiv.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.