Als het van het Europees Parlement afhangt, zullen bedrijven en organisaties aansprakelijk worden gesteld wanneer ze samenwerken met toeleveranciers of partners in hun waardeketen die zich schuldig maken aan corruptie of aan schendingen van de mensenrechten (inclusief inbreuken op de arbeidswetgeving: hongerlonen, dwangarbeid). De invoer van producten die gelinkt kunnen worden aan ernstige schendingen van de mensenrechten, zoals kinderarbeid, wil het Europees Parlement trouwens verbieden.
Beboet
Daarnaast moeten bedrijven en organisaties erop toezien dat hun toeleveranciers of partners met hun activiteiten geen schade toebrengen aan het milieu of door hun acties de klimaatopwarming verergeren. Doen ze dat niet, en kunnen ze niet bewijzen dat ze voldoende maatregelen hebben genomen om de schade te voorkomen, dan zullen ze daarvoor beboet worden. De EU wil werknemers van binnen en buiten Europa ook beter beschermen. Zo moeten ze de mogelijkheid krijgen om bedrijven voor de rechtbank te slepen.
De bindende regels zouden gelden voor bedrijven die goederen en diensten aanbieden op de Europese markt. De Europarlementariërs willen bovendien niet alleen de grote spelers aanpakken, beursgenoteerde kmo’s en hoogrisico kmo’s (bedrijven in economische sectoren met aanzienlijke gevolgen voor mensenrechten, milieu en goed bestuur) moeten zich eveneens aan de regels houden.
Zo snel mogelijk
Het voorstel gaat nu naar de Europese Commissie die een kader rond duurzame corporate governance aan het opstellen is. Later dit jaar zal de Commissie het kader bekendmaken. Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei tijdens de zitting in het Europees Parlement: “Ik hoop zo snel mogelijk met een ambitieus wetsvoorstel te komen om te garanderen dat bedrijven erop toezien dat mens en milieu gerespecteerd worden doorheen de hele waardeketen.”
Conflictmineralen
Op een ban van conflictmineralen hoeven we alvast niet meer te wachten. Sinds januari 2021 heeft de EU de import van bepaalde conflictmineralen verboden. Europese smelterijen en raffinaderijen mogen ze niet meer gebruiken. Conflictmineralen zijn waardevolle materialen zoals goud, tin, wolfsraam en tantaal die onder andere in onze smartphone zitten. Ze worden vaak gemijnd in gebieden waar een gewapend conflict aan de gang is. Milities of het regeringsleger die de controle over die gebieden hebben, gebruiken de opbrengst van de verkoop van zulke mineralen om hun acties te financieren. Het mijnen van mineralen gaat in die regio’s ook vaak gepaard met dwangarbeid, corruptie en witwaspraktijken.