Europees Parlement roept op tot strengere EU-regels rond recyclage

Het Europees Parlement heeft aanbevelingen aangenomen om een volledig circulaire economie te bereiken tegen 2050. “Dat is nodig om deze crisis te boven te komen”, klinkt het. De verduurzaming van de textielindustrie speelt onder meer een belangrijke rol.

10 februari 2021
Eu Circulaire Economie
©AdobeStock_Fotoschlick

Nederlands Europarlementariër en rapporteur Jan Huitema heeft in het Europees Parlement een nieuw Actieplan voor de circulaire economie voorgesteld. Het rapport van de Europarlementariër is een reactie op het Actieplan voor een circulaire economie van de Europese Commissie. De EC lanceerde het plan in maart 2020 in het kader van de Europese Green Deal.

Bindende doelen nodig

De Europarlementariërs benadrukken dat er bindende doelen voor 2030 nodig zijn . Hiermee moet de hele levenscyclus van elke productcategorie op de EU-markt worden gedekt. De leden roepen de Commissie ook op tot productspecifieke en/of sectorspecifieke bindende doelstellingen voor het gehalte aan gerecycleerd materiaal in producten. Het Parlement spoort de Commissie ten slotte aan om met nieuwe wetgeving te komen, door de Ecodesign-richtlijn te verbreden, waardoor het ook niet-energiegerelateerde producten omvat.

Verplichte inzameling van kleding in 2025

Voorts vindt het Parlement dat er verdere maatregelen nodig zijn voor belangrijke sectoren en producten, zoals textiel, plastics, verpakkingen en elektronica. Vooral de textielindustrie krijgt bijzondere aandacht binnen het actieplan voor de circulaire economie. “Het is niet verwonderlijk dat dat hoog op de Europese agenda staat, want jaarlijks worden wereldwijd maar liefst 100 miljard kledingstukken geproduceerd”, zegt Mariska Zandvliet, voorzitter van EuRIC Textiles, die gevraagd is om de realisatie van circulariteit in de textielketen in de praktijk toe te lichten. Daarvan wordt minder dan 1 procent gerecycleerd.

De Europese Commissie bereidt momenteel een nieuwe EU-Strategie voor Textiel voor, waarin een circulaire economie centraal zal staan. Het is alvast beslist dat de selectieve inzameling van textiel verplicht zal worden in alle Europese lidstaten vanaf 2025. “Alle lidstaten zullen vanaf dan een centraal inzamelpunt moeten hebben”, zegt Zandvliet.

“Momenteel is er weinig vraag naar gerecycleerde vezels”, zegt ze daarbij. “De huidige kwaliteit van goedkoop textiel leent zich daar ook moeilijk voor. Bedrijfseconomisch moet het interessant worden om te recycleren. Daar kan goed beleid toe bijdragen, door degelijke kwaliteit en recycleerbaarheid te belonen. Zo kan de vraag naar gerecycleerde vezels toenemen.”

Nieuw katoen ontwikkelen

Voor de Europese Unie is het al langer menens om circulaire economie te promoten in de textielsector. Eind vorig jaar financierde de EU het New Cotton Project, een samenwerkingsverband tussen merken, fabrikanten, leveranciers, innovatoren en onderzoeksinstituten om een geregenereerde textielvezel, die aanvoelt als katoen, te ontwikkelen en te commercialiseren.

Volgens de Europese Unie is er dringend nood aan nieuwe technologie om duurzame grondstoffen te produceren en daarmee aan de slag te gaan. Het pompte 6,7 miljoen euro in het project, dat als doel heeft de cirkel van de mode-industrie te sluiten.

In totaal zijn er twaalf deelnemers betrokken in het New Cotton Project, gaande van merken zoals Adidas en H&M, die met de nieuwe vezel aan de slag kunnen, tot universiteiten zoals de Finse Aalto University. De Finse biotechnologiegroep Infinited Fibre Company zal een cruciale rol spelen in het project: drie jaar lang zal het textielafval verzamelen en sorteren, onder meer door ophaling in de winkels van de betrokken merken, om het dan te regenereren tot de nieuwe textielvezels. Andere partners voor het project komen uit Portugal, Zweden, Duitsland, Nederland, Slovenië en Turkije.

“Het overgrote deel van de CO2-uitstoot en elektriciteitsverlies komt doordat we natuurlijke hulpbronnen ontginnen”, zegt rapporteur Huitema nog. “De impact van producten op ons milieu wordt voor 80 procent bepaald in de ontwerpfase. Naar verwachting verdubbelt het wereldwijde verbruik van grondstoffen in de komende veertig jaar. Zonder in te zetten op de circulaire economie gaan we de doelstellingen van de Green Deal niet halen”, concludeert de Europarlementariër.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!