Plus Europa wil wisselstukken voor smartphones verplichten

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gelanceerd om mobiele telefoons en tablets duurzamer te maken. Dat verplicht fabrikanten onder meer om wisselstukken aan te bieden zoals batterijen, schermen en behuizing.

Koenraad Coel | 7 september 2022
Smartphone Repair Insung Yoon D Ruq U4 Rpe Oe Unsplash

Met het voorstel wil de Commissie de levensduur van mobiele telefoons en tablets aanzienlijk verlengen. Het verplicht fabrikanten tot vijf jaar na de lancering van een model vervangstukken te voorzien voor vijftien onderdelen. Het gaat onder meer over de batterij, het scherm en de behuizing.

Label en software

De Commissie eist ook verbeteringen aan de levensduur van de batterij. Telefoon- en tabletbatterijen zullen minstens vijfhonderd volledige laadbeurten moeten doorstaan voor de capaciteit tot 83 procent terugvalt. Om de consument te informeren bij de aankoop komt er een labelsysteem met gegevens over de batterijduur en water- en valbestendigheid.

Fabrikanten zullen ook veiligheidssoftware moeten blijven updaten voor elk model, tot vijf jaar nadat de verkoop ervan is stopgezet.

E-waste

Met het plan wil de Commissie de elektronische afvalberg verkleinen en het gebruik van waardevolle materialen drukken. De internationale ngo ECOS verwelkomt het voorstel, maar vindt het niet ver genoeg gaan. “Hoewel in het algemeen bemoedigend, moeten deze voorstellen nog aanzienlijk beter”, zegt de organisatie. “De beschikbaarheid en vervangbaarheid van onderdelen beperkt bijvoorbeeld de mogelijkheden voor doe-het-zelf reparateurs.”

Technologiekoepel Digital Europe vindt het voorstel dan weer te ver gaan en argumenteert dat het net meer afval zal creëren. Toch kiezen enkele grote fabrikanten voor de vlucht vooruit: onder meer Apple en Samsung zijn al begonnen met de verkoop van wisselstukken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Verantwoorde consumptie en productie