Plus Europa wil uniforme standaard voor milieuvoetafdruk

‘Door dit product te gebruiken bespaar je zoveel ton CO2’. ‘Ons product is het duurzaamste op de markt’. ‘We hebben het [vul zelf aan]-duurzaamheidslabel behaald’. Dagelijks komen we zulke aankondigingen tegen. Soms vraag je je af of die claims niet te mooi zijn om waar te zijn. Dat komt onder andere omdat er geen uniforme standaard is om milieu-impact te meten. Daar wil de EU verandering in brengen.

Inès Aoun | 9 februari 2022
Co2 Voetafdruk

De storm over de EU-Taxonomy is nog niet gaan liggen of de Europese Commissie komt straks alweer met een nieuw voorstel voor een verordening. Op 30 maart zal de commissie haar idee presenteren om een standaard voor milieuprestaties in te voeren. De milieuvoetafdruk van een product zal beoordeeld worden op basis van 16 impactcategorieën zoals klimaatverandering, gebruik van water, land, toxische stoffen… De voetafdruk is gebaseerd op de levenscyclusanalysemethode. Dat wil zeggen dat alles uitgespit moet worden: van bij de grondstoffen die in het product gebruikt worden tot aan het afvalbeheer. Sommige critici vinden dat nog niet ver genoeg gaan. Zo ontbreken belangrijke thema’s als het verlies aan biodiversiteit en het risico op verontreiniging met microplastics. Tussen 2013 en 2016 liepen er al verschillende pilootprojecten naar een uniforme standaard.

Of de standaard verplicht wordt, is volgens Euractiv nog niet duidelijk. Ook is het niet zeker of er een uniform label komt dat alle andere duurzaamheidslabels – er zijn er in Europa alleen al een honderdtal - zal verdringen. Wordt vervolgd.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.