Europa onderzoekt ‘uitstootkartel’ van BMW, Daimler en Volkswagen

De EU opent een formeel onderzoek naar de Duitse autobouwers BMW, VW en Daimler. Ze worden ervan verdacht te hebben samengewerkt om de introductie van schonere technologieën af te remmen.

Katelijne Norga | 20 september 2018
Exhaust 3538388 1920
Hebben BMW, VW en Daimler afgesproken niet met elkaar te concurreren?

In oktober vorig jaar voerde de Commissie al huiszoekingen uit in de kantoren van BMW, Daimler, Volkswagen en Audi in het kader van een vooronderzoek. Nu start ze een diepgaand onderzoek. Dat komt er omdat er indicaties zijn dat BMW, Daimler en Volkswagen, ook eigenaar van Audi en Porsche, hebben afgesproken om elkaar niet te beconcurreren bij de ontwikkeling van schonere technologieën. Door die kartelvorming zouden ze de consument de kans op een schonere wagen hebben ontnomen. Mogelijk hebben de bedrijven daarbij de Europese antitrustregels (regelgeving met betrekking tot concurrentiebeperkend gedrag, red.) geschonden.

Consument in de kou

“De commissie onderzoekt of BMW, Daimler en Volkswagen overeengekomen zijn om elkaar niet te beconcurreren in de ontwikkeling en het op de markt brengen van belangrijke systemen om de schadelijke uitstoot van diesel- en benzinewagens terug te dringen”, zegt Europees commissaris Margrete Vestager.

“Deze technologieën hebben als doel personenwagens minder schadelijk te maken voor het milieu. Als de vermoedens bevestigd worden, is het mogelijk dat de gesprekken tussen de verdachte bedrijven de consument de kans hebben ontnomen om schonere auto’s te kopen. Ook al is de technologie daarvoor beschikbaar bij de fabrikant.”

Stikstofoxiden en fijnstof

Concreet gaat het volgens de commissie om zogenaamde Selective Catalytic Reduction-systemen (SCR), die de uitstoot van stikstofoxiden aan banden leggen, en Otto Particulate Filters (OPF), die de uitstoot van fijnstof terugdringen.

Volkswagen is al sinds 2015 verwikkeld in het dieselschandaal, toen bleek dat er op grote schaal gesjoemeld werd met de uitstoottests. Inmiddels is ook bij andere fabrikanten dergelijke software gevonden.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!