Plus EU-commissievoorzitter gaat voor ambitieuzer klimaatbeleid

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld maken. Daarvoor moet iedere sector evenveel bijdragen, ook de lucht- en scheepvaartsectoren.

Inès Aoun | 17 juli 2019
European Parliament 1265254 1920

Voor de stemming in het Europees Parlement probeerde Ursula von der Leyen de parlementsleden nog een laatste keer te overtuigen. In haar speech zaten geen grote verrassingen als het ging over het hete hangijzer 'klimaat'. De Duitse pleitte de voorbije weken al voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

Klimaatneutraal

"Ik wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld maken. En dat tegen 2050." Deze doelstelling wil ze ook een klimaatwet omzetten. Een reductie van de CO2-emissies met 40 procent tegen 2030 is volgens haar niet meer genoeg. "We moeten de vermindering opkrikken naar 50 of zelfs 55 procent." Het Europees Parlement en de vertrekkende Europese commissaris Miguel Arias Cañete zijn hier al langer voorstander van.

Om dit alles te betalen wil de eerste vrouwelijke commissievoorzitter 1 biljoen euro vrijmaken, door de Europese Investeringsbank deels om te vormen tot de Klimaatbank.

CO2-taks

Von der Leyen pleitte ook voor een CO2-taks voor iedereen. "Alleen zo zullen we ons gedrag veranderen." Ze vindt ook dat de Europese emissiehandel moet uitgebreid worden naar de scheep- en luchtvaart, die voorlopig nog de dans ontspringen. Omdat ze beseft dat sommige lidstaten een grotere inspanning zullen moeten doen dan anderen die al verder staan, wil ze het 'Just Transition Fund' oprichten.

Ten slotte heeft ze de ambitie om de focus van het Europees Semester aan te passen, "zodat we op schema blijven om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) te halen".

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.