Enquête speurt naar grenzen van duurzaam watergebruik

Het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) lanceert een waterenquête. Een bevraging bij bedrijven, landbouwers, gemeenten, beleidsmakers én burgers moet nieuwe beleidsopties en technologieën voor duurzaam watergebruik verkennen. Die kunnen nadien geïntegreerd worden in bedrijfsprocessen.

Paul Gebruers | 23 maart 2018
Levi Xu 1844216808
Foto door Levi XU

Het Vlakwa, sinds goed twee jaar een onafhankelijke afdeling van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), polst bij zoveel mogelijk maatschappelijke actoren naar hun omgang met water. Naast bedrijven, landbouwers, gemeenten en beleidsmakers wordt voor het eerst ook de modale Vlaming bij de enquête betrokken.

De organisatie wil meer inzicht krijgen in de houding van alle watergebruikers tijdens periodes van droogte of bij hevige regenval. “Dat kan resulteren in nuttig beleidsadvies en een effectievere implementatie van nieuwe watertoepassingen”, zegt Vlakwa.

Tekorten

“Wij leven in een regio met een lage beschikbaarheid van water. De kans op watertekorten in de komende jaren neemt toe. Daarom moeten we komen tot een robuust watersysteem.” Dat beoogt ook de Vlaamse overheid in de visienota 2050 over water.

Een robuust watersysteem voorziet in de behoeften van alle gebruikers. Van voldoende drink-, proces- en koelwater over irrigatiemogelijkheden voor de landbouw tot bescherming van de ecosystemen. Andere toepassingen zijn goederentransport, alternatieve mobiliteit en waterrecreatie.

“Om tot dat watersysteem te komen moeten we in heel Vlaanderen slimmer omgaan met het beschikbare water”, stelt Vlakwa. “Dat begint met een betere waterzuivering, een efficiënter gebruik en een verstandig hergebruik in combinatie met verbeterde infrastructuur.”

U kunt de enquête tot 22 april invullen op www.waterenquete.be

Bron: Vilt

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!